Obama en Nigeriaanse president bespreken strijd tegen Boko Haram
Muhammadu Buhari en Barack Obama Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Nigeriaanse ambtgenoot Muhammadu Buhari hebben maandag tijdens een ontmoeting besproken hoe ze een eind kunnen maken aan de dreiging van de islamistische terreurbeweging Boko Haram in het noorden van Nigeria. Daarnaast hadden de twee staatshoofden het ook over manieren waarop de economie van Afrika’s bevolkingrijkste land aangewakkerd kan worden.

Obama prees Buhari voor de prioriteiten die hij vooropgesteld heeft: Boko Haram vernietigen, corruptie aanpakken en zorgen voor economische groei. ‘We kijken ernaar uit meer te horen over zijn plannen en hoe de Verenigde Staten kunnen samenwerken met Nigeria’, zei Obama.

Minder dan twee maanden na zijn verkiezing trok Buhari al naar het Witte Huis. De nieuwe president is de eerste die erin slaagde de regerende partij op democratische wijze van de macht te verdrijven. Obama nodigde zijn collega al uit toen hij hem belde om hem geluk te wensen met zijn verkiezing. Het bezoek van Buhari komt er slechts enkele dagen voor Obama vertrekt naar Ethiopië en Kenia, het geboorteland van zijn vader.

De twee zullen geen nieuwe initiatieven aankondigen, maakte het Witte Huis vorige week al bekend. Wel zullen ze bespreken hoe er beter samengewerkt kan worden op verschillende thema’s.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig