Oppositie maant Burundezen aan presidentiële verkiezing te boycotten
Het leven in de straten van Bujumbura gaat wel verder. Vrouwen verkopen fruit in de Musaga-wijk op maandag 20 juli. Foto: AP

De Burundi oppositie heeft kiezers aangemaand dinsdag 21 juli niet te gaan stemmen. De stemming zou de politieke impasse in het land, met een lange geschiedenis van geweld en etnische conflicten alleen maar verergeren, klinkt het.

In Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, wordt al wekenlang geprotesteerd tegen de kandidaatstelling van huidig president Pierre Nkurunziza. Die heeft er al twee termijnen op zitten en mag dus in principe geen derde keer kandidaat zijn. Sindsdien is het kleine Oost-Afrikaanse land verwikkeld geraakt in de ergste crisis sinds de burgeroorlog van 2005 afgelopen is. Die begon in 1994, met de genocide in Rwanda en Burundi, waarbij 800.000 mensen het leven liete in de strijd tussen Hutu's en Tutsi's. Diplomaten vrezen dat een nieuwe burgeroorlog niet afwendbaar is.

Zonder tegenkandidaat

President Nkurunziza heeft de verkiezing niet uitgesteld. Daarmee negeert hij het verzoek daartoe van de Afrikaanse Unie (AU), de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden. Charles Nditije, leider van de Upronapartij, die deel uitmaakt van de oppositiecoalitie Amizero Y’abarundi, riep de buitenwereld op de verkiezing, waarin Nkurunziza geen tegenkandidaat heeft, niet te erkennen.

‘Ik vraag met aandrang dat de Burundese burgers niet naar de stembussen gaan komende 21 juli’, zei Nditije tegen Reuters. ‘Het is niet democratisch.’ Oppositiepartijen zeggen dat Nkurunziza’s poging zich opnieuw te laten verkiezen onwettelijk is en daarom boycotten ze de stembusgang. Hetzelfde deden ze eind juni bij de parlementsverkiezingen. Toen heeft de Burundese regeringspartij 77 van de 100 parlementszitjes binnengehaald. Driekwart van de bevolking ging stemmen. In Bujumbura lag de opkomst toen wel 25 procent lager dan in de rest van het land.

‘Niet geloofwaardig, transparant, vrij en eerlijk’

Een ambtenaar van de AU bevestigde maandag dat er geen waarnemers voor de verkiezing zouden gestuurd worden naar Burundi, omdat ‘de omstandigheden niet bevorderlijk zijn voor geloofwaardige, transparante, vrije en eerlijke verkiezingen’.

Als de stemming toch doorgaat, zal de AU tegemoetkomen om ‘te debatteren over de weg vooruit’. Dat zei Jacob Enoh Eben, woordvoerder van Nkosazana Dlamini-Zuma, die voorzitter is van de AU-commissie.

Gesprekken tussen beide zijden hebben de voorbije maanden amper resultaat opgeleverd en de laatste onderhandelingen van zondag werden afgebroken omdat de regeringsonderhandelaar niet kwam opdagen.

Regeringswoordvoerder Philippe Nzobonariba zei dat de stemming, die al uitgesteld is sinds 26 juni, niet opnieuw vooruitgeschoven zou worden. Hij maande Burundezen aan massaal te gaan stemmen ‘om hun legitieme wens uit te drukken’.

Ontploffing

Op maandag liepen op Twitter berichten binnen van een ontploffing in Bujumbura, al werd het nieuws niet bevestigd en kwamen er ook niet meer details over de mogelijke aanslag.