Hollande wil apart parlement voor eurozone
Foto: AFP

De Griekse crisis bewijst dat de landen van de eurozone nood hebben aan een eigen regering en parlement. Dat zegt de Franse president François Hollande, die daarmee een oud voorstel van Jacques Delors nieuw leven wil inblazen.

Hollande herhaalt het voorstel in een opiniestuk dat hij zondag publiceerde in Le Journal du Dimanche. De directe aanleiding is de 90ste verjaardag van Delors van maandag. De discussie over het democratisch gehalte van de beslissingen die in de eurozone worden genomen is in Frankrijk opnieuw losgebarsten sinds Griekenland nieuwe hervormingen opgelegd kreeg, en maakt het voorstel weer actueel.

‘De bedreiging is niet een teveel aan Europa, maar gebrek eraan’, schrijft hij in zijn open brief. Hij verwijst daarmee naar de eurogroep, waarin de ministers van Financiën de beslissingen nemen in de naam van de lidstaten. Hollande pleit voor een andere werkwijze: een aparte Europese regering met een eigen begroting, en een parlement dat zorgt voor de democratische controle. Hoe dat parlement zich tot het bestaande Europees parlement verhoudt, zegt de Franse president niet.

Andere partijen

Het voorstel van Delors was de voorbije week was de voorbije week ook in het parlement ook weer opgerakeld. Bij de stemming over het Griekse hulpplan had Yves Jégo, parlementslid voor de centrumpartij UDI al gesteld dat die regering er best snel komt. Een aantal parlementsleden van de socialistische en groene partijen hadden zich daar bij aangesloten.

Duitse tegenkanting

In elk geval lijkt het er niet op dat Europa staat te springen voor het voorstel. In 1990 werd het voorstel van Delors al tegengehouden door Duitsland. Vanuit de regering van Merkel kwam tot dusver geen reactie op het voorstel van Hollande. In eigen land krijgt Hollande tegenkanting van zijn voorganger Nicolas Sarkozy. Die zegt dat een extra parlement helemaal niet nodig is.