Zeven soldaten en 59 islamisten komen om bij gevechten Sinaï
Ambulances wachten om te vertrekken aan het Arish-ziekenhuis in Noord Sinai. in Foto: EPA

Het Egyptisch leger zegt zaterdagavond 59 moslimstrijders gedood te hebben in het noorden van het schiereiland Sinaï. Ook zeven soldaten kwamen om, van wie drie toen een raket werd afgevuurd op een militair checkpoint. Dat blijkt uit een communiqué van het leger. Vier strijders werden opgepakt.

Al twee jaar lang voert het Egyptische leger op grote schaal operaties uit in die streek om de moslimstrijders te verjagen. Sinds het leger in juli 2013 president Mohammed Morsi afzette, is het aantal moslimstrijders toegenomen.

Zaterdag hebben de soldaten, die luchtsteun kregen voor hun operatie, ‘verschillende terroristenhaarden als doelwit genomen’.

Raketaanval

Eerder had het leger al aangekondigd dat drie soldaten waren omgekomen bij een raketaanval tegen een checkpoint, ook in het noorden van de Sinaï. Die aanslag werd opgeëist door de Egyptische tak van Islamitische Staat.

Het is ook die terreurorganisatie die de dodelijkste en spectaculairste aanvallen heeft opgeëist die gepleegd werden sinds Morsi werd afgezet. Daarbij zijn al honderden agenten en soldaten omgekomen.