Verhofstadt: ‘Voldragen Europese muntunie of terug naar nationale munten’
Gyu verhofstadt: ‘’ Foto: REUTERS

Naar aanleiding van de Griekse crisis en de gevolgen daarvan voor de Europese Unie legde het Nederlandse Nieuwsuur zijn oor te luisteren bij enkele Europa-deskundigen. Guy Verhofstadt liet daarbij onder meer optekenen dat we misschien wel moeten teruggrijpen naar nationale munten.

Het actualiteitenmagazine Nieuwsuur sprak met voormalig Europarlementslid Daniël Cohn-Bendit, politiek analist Dominique Moïsi en onze voormalige premier Guy Verhofstadt. Alle drie tonen ze zich somber over de toekomst van Europa. Ze vinden dat er meer eenheid zou moeten komen, maar alles wijst op het tegenovergestelde vrezen ze.

Volgens Verhofstadt - voorzitter van de liberale fractie in het Europarlement - moet de Europeanen duidelijk gemaakt worden dat de manier waarop er nu gewerkt wordt geen kans op slagen heeft. ‘Of we gaan naar een voldragen muntunie met een politieke unie of we gaan terug naar de nationale munten’, zegt hij. ‘Ik ben het eens met de mensen die zeggen dat we terug moeten naar de nationale munt als het niet kan werken.’ Zo’n nationale munt zou voor onze economieën een enorm nadeel opleveren, voegt hij daar aan toe.

Ook Dominique Moïsi, een analist verbonden aan het Institut Francais des Relations Internationales, denkt dat Europa moet kiezen: ‘Of het wordt wakker en leert uit de Griekse crisis, of we hebben een dramatisch hoofdstuk meegemaakt in het onvermijdelijke uiteenvallen van Europa.