SP.A: 'Extra kost verzonnen om factuur door te schuiven naar gezinnen'
Foto: SVH

De energiefactuur zal mogelijk meer stijgen dan de acht procent die de regering vrijdag aankondigde. Dat vreest consumentenorganisatie Test-Aankoop. Ook de Vlaamse socialisten hebben serieuze vragen bij de cijfers van de regering. 'De regering-Michel vertelt fabels', klinkt het in een mededeling.

Vrijdag kondigde de Vlaamse regering aan dat de energiefactuur van Vlaamse gezinnen in 2016 met minstens 8,6 procent omhoog gaat. Dat komt omdat de regering de schuldenberg van de groenestroom­certificaten, die is opgelopen tot 2 miljard euro, moet wegwerken.

Jaarlijks betaalt de overheid nu 54 miljoen euro rente op de schulden. Als er niet ingegrepen wordt, zou dat oplopen tot 100 miljoen euro, aldus minister van Energie Annemie Turtelboom vrijdag.

‘Dit is niet de eerste en allicht niet de laatste maatregel die op het bord van de consument terechtkomt’, zegt Els Bruggeman van Test-Aankoop op de VRT-radio. ‘De vennootschapsbelasting op de intercommunales zal zeker worden doorgerekend aan de consument en ook de btw-verhoging voor stroom van 6 naar 21 procent ligt op tafel van de federale regering. Al deze afzonderlijke, versnipperde maatregelen samen zullen de prijs voor elektriciteit nog meer opdrijven.’ En dat is volgens Test-Aankoop zorgwekkend, ‘want de elektriciteitsfactuur weegt bij veel gezinnen zwaar door.’

'Fabels'

Ook de Vlaamse socialisten hebben vragen bij de cijfers van de regering. 'De regering Michel wil doen geloven dat het extra tekort van 500 miljoen in de BTW er vooral is door de verlaging van de btw op elektriciteit. Wat blijkt: de regering vertelt fabels', klinkt het in een mededeling van Karin Temmerman (SP.A). 'Van de honderden miljoenen meerkost door de btw-verlaging op elektriciteit is geen spoor, geen berekening en geen enkele verklaring te vinden, niet bij de fiscale administraties en niet bij de andere betrokken instellingen. Deze extra kost is dus gewoon verzonnen om finaal de factuur aan de gezinnen én de zelfstandigen te presenteren.'

SP.A dringt er ook op aan de btw niet te verhogen van 6 naar 21 procent. 'Voor de gezinnen zou dat de vierde en zwaarste verhoging van de energiefactuur in een paar maand tijd zijn', klinkt het.