Campagne en extra controles tegen overlast in voetgangerszone
Foto: Bart Dewaele

Nog geen drie weken na de uitbreiding van de Brusselse voetgangerszone lanceert de stad een campagne voor meer respect. Naast sensibilisering komen er extra vuilnisbakken en wordt de politieaanwezigheid versterkt.

Sinds de inhuldiging van de voetgangerszone wordt er geklaagd over nachtlawaai, zwerfvuil en wildplassers. Op sociale media worden filmpjes en foto’s op van vuilnis en zwervers in de voetgangerszone gretig gedeeld. Door de negatieve publiciteit dreigde het project van burgemeester Yvan Mayeur (PS) de aantrekkingskracht te verliezen die zo nodig is om er een succes van te maken.

‘Het beeldmateriaal is vooral gemaakt voor de komst van de netheidsploegen’, zegt schepen van Openbare Netheid Karine Lalieux (PS). ‘Om 8.30 uur is de volledige vijfhoek proper, inclusief de voetgangerszone.’

Toch lanceert het schepencollege de campagne ‘Respect en Netheid in mijn voetgangerszone’.

Nieuwe politiepatrouilles circuleren voortaan ook ’s nachts per fiets of segway, ter versterking van de al aanwezige patrouilles te voet. Bovenop de 40 vuilnisbakken die op 29 juni werden toegevoegd, kwamen er deze week nog eens 40 bij, wat het totale aantal in de voetgangerszone op honderd brengt. Vanaf dit weekend zullen de stadswachten ook brochures verdelen om de burgers te sensibiliseren om ‘essentiële leefregels’ na te leven.

De campagne viseert in het bijzonder nachtrumoer, openbare dronkenschap, netheid en wildplassen. Het stadsbestuur herinnert eraan dat elke inbreuk op het politiereglement of de strafregels kan leiden tot een belasting of GAS-boete. ‘We vragen vooral respect en netheid, zodat we samen in een ongedwongen sfeer kunnen genieten van de openbare ruimte’, aldus schepen Lalieux.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig