27.000 euro voor ‘aangespoelde takken’
Foto: dji

Zowel in Bredene als in De Haan rezen er problemen bij projecten van Beaufort, de driejaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse kunst aan de Belgische kust. De nieuwe aanpak van de organisatoren roept vragen op.

Op het strand van Bredene liggen houten takken. Vanop een zekere afstand zien ze eruit als een abstracte lijntekening in het zand, maar voor de wandelaar kunnen het evengoed aangespoelde takken zijn. Mettertijd zullen ze door het opkomende tij worden meegenomen.

Steve Vandenberghe, de burgemeester van Bredene, kan er niet mee lachen. ‘Wij hebben aan Beaufort 27.400 euro betaald’, zegt hij. ‘Op de begroting van een kleine gemeente is dat een serieus bedrag.’

‘Waar zijn de kunstwerken?’

Gisteren was er een crisisoverleg. ‘We stelden vast dat er een groot probleem is met de communicatie’, zei Myriam Vanlerberghe, gedeputeerde voor Cultuur. ‘We gaan zo snel mogelijk een nieuwe brochure publiceren waarin op een toegankelijke manier de aanpak van deze Beaufort en het verhaal van A Dog Republic (dat volgens de burgemeesters van de kuststeden erg op ‘aangespoelde takken’ lijkt, red.) wordt verteld.

Dat het ‘communicatieprobleem’ reëel is, ondervindt men dagelijks in Bredene. Aan de balie van de Dienst voor Toerisme komen daar geregeld mensen vragen naar het aangekondigde kunstwerk van Beaufort dat ze nergens zien.