Duvel neemt opnieuw kleine Amerikaanse brouwerij over
Foto: BELGA

Brouwerij Duvel Moortgat gaat Firestone Walker Brewing Company uit het Californische Paso Robles overnemen. Het gaat om een van de vele zogenaamde ‘craft brewery’s’ of kleinere brouwerijen met speciaalbieren in de VS. Firestone Walker wordt de derde Amerikaanse brouwerij van Duvel, dat mikt op groei met die bieren in de VS.

Financiële details over de transactie tussen de twee (familiale) bedrijven geeft de brouwerij uit Breendonk (Puurs) niet, verduidelijkt CEO Michel Moortgat. ‘We nemen een zeer ruime meerderheid van de aandelen over en de stichters behouden een grote financiële betrokkenheid’, voegt hij toe.

Tweede grootste biermarkt

Duvel is nu reeds eigenaar van Brewery Ommegang uit Cooperstown (New York) en Boulevard Brewing Company uit Kansas City (Missouri). Moortgat wijst erop dat Amerika de tweede grootste biermarkt ter wereld is. ‘Craft beer is nu al goed voor 11 procent van het bierverbruik in de VS uitgedrukt in volume, en 19 procent uitgedrukt in dollar.’ Vorig jaar groeide het segment er met 18 procent. ‘En die groei zet zich voort. In België zijn de speciaalbieren goed voor 30 procent van het volume. De kans dat het zal groeien van 11 naar 20 procent in de VS is zeer reëel, misschien zelfs 30 procent’, aldus de Duvelbaas.

De deal zou aan het einde van het derde kwartaal afgerond worden. De huidige operationele leiding van Firestone Walker blijft in functie.

700 tewerkstellingen

Samen zullen Duvel Moortgat en Firestone Walker in de Verenigde Staten meer dan 700 mensen tewerkstellen en op jaarbasis in 2015 naar verwachting een omzet van ruim 170 miljoen realiseren, zegt het bedrijf nog. Firestone Walker Brewing Company, opgericht in 1996, was volgens Duvel in 2014 de op vijftien na grootste speciaalbierbrouwerij, met een omzet van zowat 63 miljoen dollar en ruim 400 medewerkers.

Duvel zal acht brouwerijen tellen: Duvel in Puurs (onder meer Duvel en Vedett), Achouffe in Houffalize (La Chouffe), De Koninck in Antwerpen, Liefmans in Oudenaarde, de drie Amerikaanse vestigingen en een brouwerij in Tsjechië.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in