Tim Farron volgt Nick Clegg op als leider van Britse liberalen
Tim Farron. Foto: AP

Na hun bittere nederlaag bij de parlementsverkiezingen hebben de Britse liberaal-democraten een nieuwe leider gekozen. Tim Farron neemt het ambt van Nick Clegg over, die na de verkiezingen van 7 mei zijn aftreden had aangekondigd.

Met 56,4 procent versloeg Tim Farron het parlementslid van Norfolk, Norman Lamb, die 43,5 procent van de stemmen haalde. Een verschil van 4.500 stemmen, op een totaal van 34.000 stemmen.

Farron is al eerder partijvoorzitter geweest en heeft als vicepremier tevens vijf jaar lang met de conservatieve premier David Cameron geregeerd. Hij is 45 en vader van vier kinderen. Nick Clegg noemt hem een ‘briljante leider’, die de liberalen weer slagvaardig kan maken.

Nick Farron is een van de acht liberaal-democraten die na de verkiezingen hun zitje in het parlement behielden. Sinds de verpletterende nederlaag op 7 mei heeft de partij immers nog maar acht afgevaardigden in het Lagerhuis, onder wie Farron in Westmorland en Lonsdale. Eerder waren ze met 57 zetels de op twee na sterkste politieke macht van het Verenigd Koninkrijk.

Met Farron komt een politicus aan de leiding die tijdens de coalitie niet tot het kabinet behoorde. Hij had ook enkele resoluties verworpen die de liberaal-democraten kiezers en leden hebben gekost, zoals onder meer de verhoging van de jaarlijkse collegegelden.