Vlaamse acteur beschuldigd van relaties met zijn studentes
Acteur Jappe Claes. Foto: PN

De Vlaamse acteur Jappe Claes, onder meer bekend van rollen in Daens en De zaak Alzheimer, ligt onder vuur in Nederland. Begin 2014 stapte de acteur op als docent aan de Amsterdamse Theaterschool, nu blijkt waarom. Oud-studenten en docenten van de school beschuldigen Claes van seksuele relaties met studentes, zo meldt de Volkskrant.

Een groep jonge docenten van de Theaterschool in Amsterdam had een onderzoek ingesteld naar hun Vlaamse collega Jappe Claes. Daaruit bleek dat Claes met verschillende studentes seksuele relaties had gehad. Er is sprake van tien tot twintig studentes. Sommige studentes gaven ook aan zich door hem geïntimideerd te voelen. De directeur stelde Claes vervolgens voor een keuze: ofwel een diepgravend onderzoek naar ‘grensoverschrijdend gedrag’ ofwel een vrijwillig vertrek.

Vrijwillig vertrek

Claes koos voor de laatste optie, maar naar de buitenwereld werd wel gecommuniceerd dat hij opstapte omdat hij zich terug wilde focussen op zijn acteercarrière. Aanvankelijk ontkent Claes tegen de Volkskrant ook de beschuldigingen. Later erkent zijn advocaat echter dat Claes één korstondige relatie heeft gehad met een studente.

Ook een andere docent, artistiek leider en theaterregisseur Ruut Weissman, wordt door de Volkskrant genoemd. De man geeft zelf toe in de jaren ‘80 seksuele relaties gehad te hebben met drie studentes, maar gaat niet over tot verdere bekentenissen. Nochtans had een docente in 2012 over Weissman een beschuldigende brief gestuurd naar de vertrouwenscommissie van de school. Twee jaar later stapte Karin Bloemen, een bekende Nederlandse cabaretière en zangeres, met verklaringen van zes vrouwen naar de leiding.

De beschuldigingen vallen zwaar omdat de twee docenten misbruik zouden hebben gemaakt van hun machtspositie aan de school. Om de privacy van de vrouwen in de zaak te beschermen, wil de school zelf geen verdere commentaar geven bij de zaak.

Karakteracteur

Jappe Claes staat in Vlaanderen bekend als een karakteracteur die rollen speelde in Vlaamse filmklassiekers, zoals Daens (1993), Kaas (1999) en De zaak Alzheimer (2003). De tv-kijker zal hem ook herkennen van verschijningen in verschillende series, o.a. Flikken, Matroesjka’s en Recht op Recht. Claes is als vaste acteur ook verbonden aan het Nationale Toneel.

Van 2003 tot 2012 was Claes werkzaam als docent Regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Claes is getrouwd en woont in Den Haag.