‘Onderzoeksrapport: pro-Russische rebellen haalden vlucht MH17 neer’
Een jaar geleden crashte vlucht MH17 in Oekraïne nadat ze geraakt werd door een raket. Een voorlopig onderzoeksrapport zou nu pro-Russische rebellen met de vinger wijzen. Foto: BELGAIMAGE

In een conceptrapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zou staan dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat zegt CNN op basis van een anonieme bron die het rapport heeft gezien. Volgens De Volkskrant wordt echter geen expliciete dader genoemd.

De OVV, die het onderzoek naar de crash van het vliegtuig leidt, heeft zijn conceptrapport verstuurd naar verschillende partijen die betrokken zijn bij het onderzoek, zoals vliegtuigbouwer Boeing en de Amerikaanse federale luchtvaartautoriteit FAA. Nieuwszender CNN sprak twee bronnen die het rapport zouden hebben ingekeken.

Volgens een CNN-bron voert het rapport bewijzen op die erop wijzen dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines. In het honderden pagina’s dikke document staat een minutieus verslag van de crash. Daarbij wordt onder andere verduidelijkt welk type luchtdoelraket is afgevuurd, vanuit welk gebied dat is gebeurd, en wie toen dat gebied onder controle had.

Uithaal

Het rapport zou ook uithalen naar luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines. Die zou berichten van andere landen over de gevaren van vliegen boven het conflictgebied niet hebben gelezen. Andere luchtvaartmaatschappijen vermeden Oost-Oekraïne immers.

De Volkskrant kreeg van verschillende bronnen echter bevestigd dat in het rapport geen expliciete dader genoemd wordt. De Nederlandse krant wijst erop dat het aanwijzen van een dader niet past in de onderzoeksopdracht die de Onderzoeksraad meekreeg, namelijk het onderzoeken van de oorzaak van de ramp.

De OVV wil zelf voorlopig niet reageren op het bericht. Het definitieve rapport wordt pas verwacht in oktober 2015.

Komende vrijdag is het één jaar geleden dat 298 mensen omkwamen bij de crash van een commerciële vlucht van Malaysia Airlines in Oekraïne. Het toestel was geraakt door een raket.

Rusland blokkeert VN-tribunaal

Intussen raakte ook bekend dat er definitief geen VN-tribunaal komt dat de daders van de MH17-ramp vervolgt. Het was al langer bekend dat Rusland weigerachtig stond tegenover zo’n tribunaal, maar België, Nederland, Australië, Maleisië en Oekraïne – de landen die het strafrechtelijk onderzoek verrichten naar de neergehaalde vlucht – trachtten Moskou nog om te praten. Nu laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken echter ook officieel weten dat het dat voorstel ‘contraproductief’ vindt, en dat Rusland zijn vetorecht in de VN-Veiligheidsraad zal gebruiken om een tribunaal tegen te houden.

Rusland noemt het verder ook ‘betreurenswaardig’ dat Russische onderzoekers nauwelijks toegang hadden tot het onderzoek naar de vliegramp, en zegt dat eerdere internationale tribunalen als het Joegoslavië- of het Rwanda-tribunaal ‘ineffectief, duur, tijdrovend en extreem politiek gekleurd’ waren. Daarnaast vindt Moskou dat ‘de haast waarmee de internationale gemeenschap een VN-tribunaal wil oprichten, het vermoeden wekt dat de MH17-ramp wordt misbruikt om Rusland onder druk te zetten’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in