De Griekse premier Tsipras heeft het akkoord met de Eurogroep weliswaar ondertekend, maar hij gelooft er niet in. Dat heeft hij gezegd in een vraaggesprek op de Griekse televisiezender ERT. Toch zegt hij dat hij het zal uitvoeren, omdat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen en omdat hij zo een ramp heeft afgewend. 'Ik zal de Grieken niet vertellen dat ik met een succesverhaal ben teruggekomen', verklaarde Tsipras, 'maar ik heb geprobeerd om te doen wat mogelijk was.'

Volgens het akkoord krijgt Griekenland nog eens 86 miljard euro hulp, maar moet het land in ruil onmiddellijk radicale hervormingen doorvoeren. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft dinsdagavond de deal met de instellingen verdedigd in een interview op de Griekse televisiezender ERT. Sinds het akkoord kreeg hij al veel kritiek over zich heen, zowel van de bevolking als van zijn eigen partij Syriza, omdat de hervormingen in strijd zijn met zijn verkiezingsbeloftes.  

Hij gelooft niet in het akkoord met Europa, gaf de Griekse premier toe. ‘Ik heb een akkoord ondertekend waarin ik niet geloof, maar ik zal het uitvoeren en mijn verantwoordelijkheden opnemen.' Ook voor de fouten die hij zegt gemaakt te hebben, wil hij zelf opdraaien. Die politieke verantwoordelijkheid wil hij bovendien uitvoeren in een termijn van vier jaar. Vervroegde verkiezingen komen er, als we Tsipras mogen geloven, voorlopig dus niet, een ontslag als premier ook niet. 'Ik zal al het nodige doen om de eenheid in Syriza te behouden', zo luidde het. 

Een deal was nodig om een ramp voor Griekenland te voorkomen, stelde de premier. Een instorting van de banken en een Grexit uit de eurozone. Die zou zware verwoestingen hebben aangericht bij de middenklasse en de armere Grieken. Hij vroeg de parlementsleden dan ook om de aan Griekenland opgedrongen hervormingen woensdag goed te keuren. Bovendien kan er dankzij de deal dit jaar verder gepraat worden over de kwijtschelding van schulden en investeringen ter waarde van 35 miljard euro.

Rechtvaardige verdeling

Tegelijk zegt de premier dat er dingen moeten veranderen. ‘We moeten corruptie en belastingontduiking aanpakken.’ Ook zegt hij dat Griekenland zich moet houden aan de fiscale aanpassingen zoals ze in het akkoord zijn opgelegd. Zodra de Griekse economie weer gaat groeien, hoopt hij de inkomsten gelijk te verdelen.

Tegen de Europese traditie

De inhoud van het akkoord kon hij nog enigszins verdedigen, maar voor de manier waarop de deal tot stand is gekomen, had Tsipras geen goed woord over. De nacht van de eurotop in Brussel was slecht voor Europa, zo klonk het. De manier waarop Griekenland onder druk werd gezet 'deed de Europese traditie geen eer aan'.

'Wraakzuchtig'

Over het referendum zei Tsipras in zijn toespraak dat hij geloofde dat hij daarmee voor Griekenland een beter akkoord kon verzekeren. Het was nooit zijn bedoeling om het Griekse lidmaatschap van de eurozone in het gedrang te brengen. De houding van de schuldeisers ten aanzien van het referendum noemt hij daarentegen 'wraakzuchtig'.