Monopoly-fabrieken in Belgische handen
Foto: AFP

Cartamundi, tot dusver vooral producent van kaartspelen, koopt twee fabrieken over van Hasbro, het bedrijf achter spelen als Monopoly. Het bedrijf uit Turnhout doet de overname met de bedoeling de grootste fabrikant van speelkaarten en kaarten voor bordspellen te worden.

Dat melden beide ondernemingen in een gezamenlijk persbericht. Het gaat om de fabrieken in het Amerikaanse East Longmeadow en het Ierse Waterford. Daar worden de borden uit verschillende speldozen van Hasbro gemaakt. In East Longmeadow werken 350 mensen, en Waterford zijn er dat ruim 160.

De verkoopprijs is niet meegedeeld. Bedoeling is de verkoop in het derde kwartaal nog af te ronden.

Cartamundi koopt wel enkel de fabrieken zelf, niet de merken van de spelen die er geproduceerd worden. Monopoly zelf blijft dus wel eigendom van Hasbro. In de toelichting bij de verkoop zegt Hasbro zich meer te willen toeleggen op zaken als ontwerp, verkoop en marketing van de spellen.

Bij Cartamundi werken momenteel al zo’n 1.500 mensen. Vorig jaar boekte het bedrijf net geen 200 miljoen euro omzet. Het is vooral bekend als producent van kaartspelen als Uno en Magic: The Gathering.