Natan stelt roze lint tegen borstkanker voor
Foto: BELGA

Ontwerper Edouard Vermeulen heeft in zijn modehuis Natan het eerste Belgische ontwerp van het ‘Pink Ribbon’ voorgesteld, een lint dat symbool staat voor de strijd tegen borstkanker. De initiatiefnemers willen de bevolking mobiliseren om te doneren en het lintje te dragen tijdens borstkankermaand: oktober.

Het perzikroze lintje is onder meer in Scandinavië al jarenlang een hit tijdens de maand oktober. Dan loopt één Deen op de vijf ermee rond.

‘In België krijgen elke dag 26 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Dat zijn er 10.000 per jaar’, zegt Rosette Van Rossem, de bezieler van Pink Ribbon België. ‘Ons fonds ondersteunt initiatieven die het welzijn en de levenskwaliteit van borstkankerpatiënten en hun omgeving verbeteren. We zetten in op preventie, opsporing, en de verbetering van de levenskwaliteit van de patiënten.’

Natan bedankt vrouwen

Net als in Scandinavië, waar de lintjes de laatste jaren een collector’s item werden, ging de organisatie ook in ons land op zoek naar een ontwerper. ‘Natan bestaat al 33 jaar lang dankzij vrouwen. Dit is een klein gebaar om hen te bedanken’, zei ontwerper Edouard Vermeulen.

De couturier koos voor een lintmeter-uitvoering, waarmee hij niet enkel naar zijn eigen beroep verwijst, maar ook naar een aantal belangrijke aspecten in de strijd tegen borstkanker. ‘Het is belangrijk om de maat te houden’, zegt Rosette Van Rossem. ‘Bewegen, niet roken en overwicht en alcohol vermijden.’ Het meetlint verwijst ook naar het belang van de controlebezoeken. Bij vroege opsporing is de kans op genezing vandaag 99 procent.

Het roze lintje wordt vanaf eind september voor 3 euro aangeboden bij de apotheken van Multipharma, maar ook bij de Standaard Boekhandel, Club, Di, Eurotuin en Cera.