Charles Michel: ‘Tsipras behoudt vooruitzicht op schuldherschikking’
Charles Michel (MR). Foto: BELGA

Premier Charles Michel heeft maandagnamiddag in de Kamer ontkend dat hij, zoals enkele gerenommeerde buitenlandse kranten beweren, tot het kamp van hardliners behoorde die voorstander waren van een Grexit.

‘Samen met 6 of 7 collega’s heb ik geprobeerd om de standpunten te verzoenen, om drama’s, het totale failliet of avonturen te vermijden. Ik het geprobeerd een nuttige rol te spelen’, antwoordde hij op vragen van onder meer Steven Vanackere (CD&V) en Dirk Van der Maelen (SP.A). ‘Wij zijn altijd van mening geweest dat Griekenland in de eurozone moet blijven’, benadrukte Michel.

Charles Michel zei opgelucht te zijn over het akkoord dat afgelopen nacht bereikt werd. De tekst zal Griekenland een derde substantieel hulpplan ter beschikking stellen, alsook de middelen om de groei opnieuw aan te wakkeren. ‘Voor de eurozone moet het akkoord ervoor zorgen dat het vertrouwen tussen Grieken en zijn schuldeisers hersteld wordt’, stelde de premier.

Obstakels

De bijkomende voorwaarden zullen de Griekse regering verplichten een hele reeks obstakels weg te werken in de komende dagen en weken. Maar de Griekse premier Tsipras keert niet met lege handen terug naar Athene: hij kan rekenen op een steunprogramma van minstens 82 miljard euro, waarbij nog eens 35 miljard van de Europese Commissie komt voor investeringen in groei en werkgelegenheid. ‘Daarnaast behoudt hij het vooruitzicht op een schuldherschikking’, aldus nog Michel.

De oppositie had zware kritiek op het bereikte akkoord. Volgens Stéphane Crusnière (PS) gaat het om een breuk met het verleden en heeft de Europese Raad een einde gemaakt aan de solidariteit. Dirk Van der Maelen hekelde de Januskop van Michel: voor de camera’s zeggen tegen de Grexit te strijden, maar binnenkamers het tegendeel doen. ‘Europa heeft een keiharde slag gekregen’, vond de SP.A’er.

Voor Meyrem Almaci (Groen) is het enige lichtpunt van het akkoord dat een Grexit vermeden is. ‘Het zal zorgen voor problemen en chaos’, waarschuwde ze.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in