Dijsselbloem blijft voorzitter Eurogroep
Foto: AFP
Na een weekend vol hoogspanning over Griekenland kwamen de ministers van Financiën van de eurozone maandagnamiddag opnieuw samen om te beslissen wie van hen de komende twee jaar en half voorzitter mocht zijn van de Eurogroep. Huidig voorzitter Jeroen Dijsselbloem mag zijn mandaat gewoon verder zetten, blijkt maandagavond.

Dijsselbloem was op voorhand hoopvol voor een verlenging van zijn mandaat, maar naast de Nederlandse sociaaldemocraat was ook de Spaanse christendemocraat Luis De Guindos kandidaat om de Eurogroep te leiden. Maandagmiddag moesten beide heren zich voorstellen en kort uitleggen wat hun plannen zijn. De stemming stond wel pas helemaal op het einde van de agenda.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had zich in het verleden positief uitgesproken voor de Spaanse kandidaat, maar vond daarin weinig bijval. Heel wat landen verkozen immers continuÏteit in deze woelige tijden. Belgisch minister van Financiën Johan Van Overtveldt had zich nooit expliciet uitgesproken voor de een of de ander, maar in zijn omgeving onderstreepte men dat Dijsselbloem in moeilijke omstandigheden zeer goed werk geleverd heeft

Voor de stemming werd geschat dat Dijsselbloem na maanden campagine kon rekenen op twaalf van de negentien stemmen. Vier ministers van Financiën zouden gewonnen zijn voor De Guindos. De uiteindelijke stemming draaide in het voordeel van Dijsselbloem uit. Op Twitter drukte de Nederlander zijn dank uit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in