Noodsteun voor Griekse banken niet verhoogd
De filiaalmanager van de nationale bank in Athene deelde ook vanochtend weer nummertjes uit aan gepensioneerden. Foto: rtr
De Europese Centrale Bank (ECB) zal volgens persagentschap Reuters de noodsteun aan de Griekse banken voorlopig niet verhogen. De Griekse minister van Financiën kondigde maandagavond aan dat de Griekse banken dicht blijven tot en met woensdag. Ook de limiet op het afhalen van geld blijft van toepassing.

Reuters meldt dat op basis van bronnen bij de ECB. Het bericht is nog niet bevestigd door de ECB. De beslissing zou er op wijzen dat de ECB-bestuurders voorlopig nog geen aanwijzingen hebben dat de Griekse regering de beloofde hervormingen en bezuinigingen uiterlijk woensdag door het parlement krijgt. 

Analisten hielden er al rekening mee dat de ECB het plafond voor de noodsteun voorlopig nog ongewijzigd zou laten. Ze rekenen er op dat de steun wel geleidelijk zal worden uitgebreid als het Griekse parlement woensdag de geëiste maatregelen aanneemt. 

Een van de hete hangijzers is de oprichting van een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.

Banken blijven dicht

'Het bankenverlof zal aanhouden', verklaarde de medewerker van minister van Financiën Euclides Tsakalotos. Ze blijven dicht tot en met woensdag 15 juli. Dat bevestigde de minister maandagavond.

Eerder verklaarde ook de Franse president François Hollande al dat de Griekse banken zeker nog enkele dagen gesloten zullen blijven. De banken zijn al twee weken dicht, om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de onzekerheid over de toekomst van Griekenland. De weken daarvoor was er sprake van een ware bankrun. Mensen haalden massaal hun spaargeld af. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in