Beurzen opgelucht na laat compromis
Foto: EPA
De Europese beurzen Hebben de openingswinsten nog verder kunnen uitbreiden. Heel kort voor het openen van de handel bereikten de leiders van de eurolanden een akkoord over de aanpak van de Griekse crisis. Ook Wall Street reageerde positief.

De Brusselse sterindex Bel20 startte de dag met een winst van 1,1 procent. In Londen opende de FTSE-100-index 0,94 procent hoger, terwijl de Dax, de sterindex op de beurs van Frankfurt, opende met een winst van 1,53 procent. De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na opening 1,3 procent hoger.

Halverwege de middag was in Brussel de winst van de Bel20 uitgebouwd tot bijna 2 procent. Op D'Ieteren na gaan alle aandelen uit de index duidelijk hoger. Delhaize trekt de kar met een winst van ruim 4 procent, KBC gaat bijna 3 procent omhoog. In de buurlanden bedraagt de winst halverwege de dag tussen de 0,7 en 1,9 procent.

In de VS klom de Dow Jones in de vroege handel met bijna 1 procent. De winst is het duidelijkst bij de financiële aandelen.

Op valreep

Het compromis kwam er pas heel laat. Hoewel de leiders al sinds zondag 16 uur  bijeen zaten kon onze premier Michel pas kort voor 9 uur bevestigen dat er een akkoord was. Dat was nog net voordat de beurshandel opende.

Voorzichtig

De opluchting bij de beleggers was weliswaar te verwachten, maar toch blijven analisten voorzichtig. Tsipras moet het akkoord ook nog in eigen land verkocht krijgen, en snel de eerste maatregelen nemen. Als dat niet lukt, dan dreigt snel een terugval te komen.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in