Clinton: 'teleurgesteld dat de Republikeinse partij hem niet stopt'
Donald Trump Foto: AP

Donald Trump stelde bij de aankondiging van zijn presidentskandidatuur dat Mexico drugs, misdadigers en verkrachters over de grens duwde. In een nieuw interview hield hij deze week voet bij stuk. Trumps tirade schoot nochtans bij verschillende bedrijven, latino’s en zelfs zijn eigen partij in het verkeerde keelgat. Ook Hillary Clinton reageerde teleurgesteld: ‘Ik begrijp niet dat de Republikeinse partij hem niet stopt’

Toen Trump bij de aankondiging van zijn presidentskandidatuur Mexicaanse migranten vergeleek met drugsdealers en verkrachters, had hij duidelijk niet de ambitieuze Latinogeneratie voor ogen die hem nu lik op stuk geeft. Hij veroorzaakte initieel niet alleen een kleine twitterstorm onder hyphenated americans en latino's - zelfs Ricky Martin spendeerde een tweet aan de uitspraken - ook blanke Amerikanen uitten hun woede via de hashtag ‘yourefired’.

 

Verschillende bedrijven wilden niet het risico nemen een koopkrachtige generatie latino’s tegen zich in het harnas te jagen, en lieten deals met de Mogol vallen. ‘Latino’s zijn koopkrachtig en tolereren Trumps uitspraken niet’, zegt Luis Fitch, latino en oprichter van een marketing consultancy bureau.

Die jonge generatie was ook de drijvende kracht achter een high profile petitie om Trumps mannencollectie bij Macy’s uit de rekken te halen. De warenhuisketen kwam uiteindelijk met een verklaring naar buiten dat het de collectie zou uitfaseren omdat het discriminatie niet tolereerde.

‘Heel teleurgesteld over zijn uitspraken’

Democratisch kandidate Hillary Clinton reageerde hard in een interview met CNN. ‘Ik ben teleurgesteld in zijn uitspraken en in de Republikeinse partij. Zij zou hem moeten stoppen.’ Ze voegde er nog aan toe dat andere Republikeinen ‘gelijkaardige ideeën over immigratie hebben’. Clinton maakte meteen van de gelegenheid gebruik om ook grote rivaal Jeb Bush een veeg uit de pan te geven: ‘Hij gelooft niet in een proces dat leidt tot staatsburgerschap’

‘We zijn het niet eens met Donald Trump’

Ook zijn partij lijkt zich meer en meer van Trump te distantiëren. Kandidaat Lindsey Graham riep de voorzitter van de partij op hem ter orde te roepen:’Ik denk dat het de taak van de voorzitter is om Amerikanen te laten weten dat we het niet eens zijn met Donald Trump als hij zegt dat de meeste illegale immigranten drugsdealers en verkrachters zijn’. Preibus, de voorzitter van de Republikeinse partij, zou Trump vorige week hebben gebeld en hem hebben gevraagd om zijn verkiezingsretoriek bij te sturen. De boodschap lijkt alvast niet toegekomen: de aard van het gesprek was volgens Trump zelf eerder lovend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig