Tsipras heeft drie dagen om vertrouwen te herstellen
Foto: BELGA

Tegen 15 juli moet Grieks premier Alexis Tsipras een aantal nieuwe besparingsmaatregelen door het parlement jagen. Anders kan er volgens de eurogroep geen sprake zijn van onderhandelingen over een nieuw hulpprogramma.

 

De Europese ministers van Financiën zitten al het hele weekend samen om de Griekse besparings- en hervormingsplannen te bekijken. Ze vragen dat de Grieken drastische economische hervormingen doorvoert voordat ze willen onderhandelen over een nieuw hulppakket. Dat hulppakket zou volgens de ministers al tussen 82 en 86 miljard euro moeten bedragen, in plaats van de eerder voorgerekende 53 miljard.

Maar voor er onderhandeld kan worden over nieuwe noodhulp, willen de leden van de eurogroep dat de Grieken zich opnieuw betrouwbaar tonen. Daarom moet de Griekse regering tegen 15 juli de eerste besparingen en hervormingen doorvoeren. Onder meer de hervorming van de btw en de pensioenen moeten door het parlement worden gejaagd.

 

En na dat teken van goodwill, moeten er nog meer en strengere besparingen volgen, vinden de euroministers. In de draft staat dat de Grieken onder andere:

  • 50 miljard activa in een trustfund steken (Dat zou een idee van de Duitse minister Schäuble zijn.)
  • de energiemarkt moeten privatiseren
  • de financiële sector moeten versterken

Opvallend: de Grieken zouden alle wetsvoorstellen tijdig moeten voorleggen aan de instituties vooraleer ze ze voorleggen aan het parlement of de bevolking. Eerdere wetten die dit jaar werden gestemd en die niet werden afgetoetst met de instituties of die botsen met eerdere engagementen, moeten worden tenietgedaan.

Uit de euro

De druk op Tsipras is hoog. Als er geen akkoord komt, kan Griekenland geschrapt worden uit de eurozone, zegt de Finse minister van Financiën Alexander Stubb. Al is de formulering in het gelekte document wel iets verschillend: daar gaat het om een time-out, een tijdelijke Grexit dus, eventueel gecombineerd met een schuldherschikking.

Lichtpuntje: opening voor schuldherschikking?

De eurogroep laat wel een licht aan het einde van de tunnel branden. De ministers zijn bereid om bijkomende maatregelen te nemen zodat Griekenland zijn schulden vlotter kan afbetalen. Een verlenging van de terugbetalingsperiode is bespreekbaar, op voorwaarde dat de Grieken de strengere maatregelen doorvoeren.

En ook pas nadat de eerste maatregelen zijn uitgevoerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in