Van Overtveldt: ‘We zijn er voor 90 procent uitgeraakt’
Johan Van Overtveldt. Foto: AP

De 19 ministers van Financiën van de eurogroep hebben een tekst opgesteld voor hun regeringsleiders. In die tekst willen ze de voorwaarden voor een nieuw hulpprogramma voor Griekenland fors aanscherpen. De regeringsleiders moeten nu de laatste knopen doorhakken.

‘We zijn er voor 90 procent uitgeraakt’, zo meldde de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt na de vergadering van de eurogroep. De negentien ministers van Financiën bereidden sinds zaterdag de top van de euroleiders voor. Net voor aanvang van de top legden ze de laatste hand aan een tekst waarin de voorwaarden voor de opening van gesprekken met Athene over een nieuw steunprogramma fors worden opgeschroefd.

De leiders moeten nu de laatste ‘big issues’ beslechten, zo gaf voorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop mee.

De Finse minister Alexander Stubb – gisteren nog onder druk van zijn coalitiepartner de Ware Finnen om een Grexit te bepleiten – sprak alvast over ‘verstrekkende’ voorwaarden. Griekenland moet tegen 15 juli een aantal wetten door het parlement loodsen, bijkomende voorwaarden op het vlak van pensioenen, arbeidsmarkt, belastingen en btw aanvaarden en strenge eisen slikken inzake privatiseringen, met inbegrip van een privatiseringsfonds.

‘Als er een opening komt voor onderhandelingen over steun uit het Europese noodfonds ESM, dan zal dat enkel kunnen indien al deze voorwaarden aanvaard worden door de Griekse regering en door het parlement’, zo maakte Stubb duidelijk. De Finse minister sprak van ‘een grote sprong voorwaarts’.

Overbruggingskrediet?

Volgens de Belgische minister Johan Van Overtveldt was het voor alle ministers meteen duidelijk dat de Griekse besparings- en hervormingsvoorstellen ‘onvoldoende waren om een ernstig herstel van de Griekse economie mogelijk te maken’. Er is de voorbije twee dagen fors geamendeerd en er bestaat nu 'voor 90 procent eensgezindheid’, zei hij.

Van Overtveldt erkent dat de Grieken nu aan aantal zaken heel snel moeten klaren: ‘Er is inderdaad heel veel druk op de ketel, maar dat is natuurlijk het gevolg van vijf, zes maanden getreuzel langs Griekse kant’.

Intussen heeft Athene dringend cash nodig, maar een eventueel overbruggingskrediet zal volgens Van Overtveldt ‘afhangen van hoe Griekenland met dit plan omgaat’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig