Zwarte Amerikaan overlijdt nadat hij door politie bespoten werd met pepperspray
Foto: wvua/cnn

Anthony Dewayne Ware verzette zich bij zijn arrestatie vrijdagnacht. De politie gebruikte daarom pepperspray. Maar eens ingerekend stortte de verdachte ineen en overleed hij op weg naar het ziekenhuis.

In Tuscaloosa, een stad in de Amerikaanse staat Alabama, is Anthony Dewayne Ware om het leven gekomen nadat hij door de politie bespoten werd met pepperspray. De politie zegt dat het gebruik van pepperspray nodig was omdat de 35-jarige Afro-Amerikaan weerstand bood bij zijn arrestatie.

Het openbaar ministerie is een onderzoek gestart. De voorbije maanden was er in de Verenigde Staten veel beroering over verschillende gevallen van politiegeweld tegen zwarten. Daarom is er alvast een intern én extern onderzoek ingesteld.

Aanhoudingsbevel

Een inwoner van Tuscaloosa belde vrijdagnacht de politie toen hij Ware met een wapen zag zitten op het bordes van een huis. ‘Er was een openstaand aanhoudingsbevel voor Anthony Ware’, zei de adjunct-chef van de politie, Ronnie Dunn, aan CNN.

Toen de agenten ter plaatse kwamen, sloeg de man op de vlucht. Hij rende het bos in, maar de agenten konden hem vatten. Toen Ware zich verzette, gebruikten de agenten pepperspray.

Uiteindelijk werd Ware gehandboeid en weggeleid, maar hij stortte ineen. De agenten probeerden hem te reanimeren en hij werd afgevoerd met een ambulance. Bij aankomst in het ziekenhuis was hij al overleden.

De politie van Tuscaloosa heeft een intern onderzoek ingesteld. Er volgt ook een extern onderzoek.

Arrestatie op video

De politie verklaarde op de lokale tv-zender WBRC uit dat de politie al jarenlang pepperspray inzet en dat er normaal gezien geen gevaarlijke reacties plaatsvinden. Volgens adjunct-chef Dunn is de arrestatie ook gefilmd. De beelden zullen worden vrijgegeven zodra de onderzoekers dat goedkeuren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig