'Public Enemy No. 1' opnieuw uit gevangenis ontsnapt
‘El Chapo’ bij zijn arrestatie in februari 2014. Foto: blg

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán, bijgenaamd ‘El Chapo’, is opnieuw uit de gevangenis ontsnapt. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn de Mexicaanse autoriteiten een grootschalige speurtocht begonnen naar de beruchte misdadiger.

De bewakers van de zwaarbeveiligde gevangenis Altiplano in de Mexicaanse stad Almoloya de Juárez hadden de afwezigheid van Guzmán zaterdag bij een routinecontrole opgemerkt. Dat maakten de nationale veiligheidsdiensten in een standpunt bekend. Hij zou zijn ontsnapt door een tunnel van meer dan 1,5 kilometer vanuit zijn cel tot in een nabijgelegen gebouw.

Guzmán wordt beschouwd als de leider van een van de machtigste en gevaarlijkste drugskartels ter wereld. Hij nam in 2001 al eens de benen uit een extra beveiligde gevangenis door zich te verstoppen in een mand met vuile was. Na een jarenlange zoektocht werd hij pas in februari 2014 in een Mexicaans vakantieoord opnieuw bij de kraag gevat.

In de Verenigde Staten wordt Guzmán wegens drugshandel en georganiseerde misdaad gezocht. Zijn bijnaam betekent vertaald ‘de kleine’ en verwijst naar zijn geringe lichaamslengte van 1,68 meter. Over zijn turbulente levenswandel zijn romans geschreven en liedjes gezongen. Over zijn leven doen vele verhalen de ronde. Zelfs zijn leeftijd wordt door verschillende bronnen met 58 of 60 jaar aangegeven.

De stad Chicago heeft de Mexicaan Public Enemy No. 1' genoemd, hiermee is hij de opvolger van de beroemde en beruchte gangster Al Capone

Achttien Mexicanen zijn opgepakt voor ondervraging. De luchthaven in het nabijgelegen Toluca werd voorzichtigheidshalve gesloten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig