Regeringsleiders nemen over van eurogroep
Alexis Tsipras. Foto: Photo News

De vergadering van de eurogroep is zondag omstreeks 16 uur afgelopen. ‘We zijn ver opgeschoten’, zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem. ‘We gaan nu ons advies overmaken aan de leiders van de eurolanden. Zij zullen beslissen over de Griekse deal.’

De negentien ministers van Financiën van de eurozone hebben de fakkel doorgegeven aan hun regeringsleiders en staatshoofden. De leden van de eurogroep willen de voorwaarden voor onderhandelingen over een nieuw Grieks steunprogramma grondig aanscherpen. 'We zijn er voor negentig procent uitgeraak', heeft Johan Van Overtveldt, de Belgische minister van Financiën na de vergadering gezegd.  De negentien hebben een tekst opgesteld en overgemaakt aan de regeringsleiders. Die zullen nu de laatste obstakels moeten wegwerken om tot een deal voor Griekenland te komen.

Bij het begin van de eurozonetop herhaalde de Griekse premier Alexis Tsipras dat hij ‘eerlijk compromis’ met de andere eurolanden wil over de hervormingen die zijn land moet doorvoeren in ruil voor nieuwe financiële steun. ‘We kunnen een akkoord bereiken indien alle partijen dat willen’, stelde hij voor aanvang van een cruciale bijeenkomst.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is echter niet zinnens ’een akkoord tegen elke prijs’ te maken.

‘Belangrijkste valuta, vertrouwen, is verloren gegaan’

‘Ik ben hier om een eerlijk compromis te bereiken. Dat zijn we verplicht aan het Europese volk’, zo verklaarde Tsipras. De Griekse premier heeft vrijdag een pakket besparings- en hervormingsvoorstellen die hij wil uitvoeren om een nieuw steunprogramma te bekomen en zijn land in de eurozone te houden, gepresenteerd. Maar vele eurolanden vertrouwen de Grieken onvoldoende en willen bijkomende garanties van Athene.

Onder meer Duitsland stelt zich hard op. Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde voor ‘een akkoord tegen elke prijs’. Ze sprak over een ‘extreem moeilijke situatie’. De Griekse economie is er zeer slecht aan toe, maar tegelijkertijd is ‘de belangrijkste valuta verloren gegaan: vertrouwen en betrouwbaarheid’. Volgens de bondskanselier moeten ‘de voordelen opwegen tegen de nadelen, zowel voor de toekomst van Griekenland als voor de eurozone en de principes van onze samenwerking’.

Hollande, bondgenoot van Tsipras

De Grieken zullen misschien steun vinden bij Frankrijk. President François Hollande: ‘Frankrijk zal er alles aan doen om een akkoord te bereiken dat Griekenland in de eurozone houdt.

Het staatshoofd sprak zich duidelijk uit tegen een tijdelijke uitstap van Griekenland uit de eurozone. ‘Dat is een Europa dat achteruit gaat en dat wil ik niet.’

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker van zijn kant toonde zich bereid ‘tot de allerlaatste minuut te werken aan een oplossing’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig