Vakantiewoning aanbieden wordt makkelijker
Het logiesdecreet wordt aangepast aan nieuwe trends als Airbnb. Foto: BELGAIMAGE

Nog dit jaar moet er een nieuw logiesdecreet zijn, waarin ook plaats is voor nieuwe concepten als Airbnb, glamping, boomhutten en druppeltenten. Het nieuwe decreet belooft eenvoudigere en modernere regels en een gelijk speelveld voor alle logiesvormen.

Dat is zondag gezegd tijdens een persconferentie met Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA).

Het nieuwe logiesdecreet is het werk van drie parlementsleden van de meerderheidspartijen: Cathy Coudyser (N-VA), Karin Brouwers (CD&V) en Marnic De Meulemeester (Open Vld). Hun tekst krijgt de steun van Weyts.

Volgens de auteurs wordt alle ballast uit de huidige regelgeving overboord gegooid. “Het nieuwe logiesdecreet legt de basisnormen vast, maar geeft vooral veel vertrouwen aan toeristische ondernemers”, klinkt het. De focus ligt op zaken als brandveiligheid en netheid.

Het zal ook eenvoudiger worden om overnachtingen aan te bieden. Een inspectie voor opening is niet langer nodig, en het hele systeem van aanmeldingen en vergunningen wordt vervangen door vrijwillige erkenningen met of zonder sterren. Uitbaters zullen in de toekomst bijvoorbeeld ook twee vormen (hotel en bed and breakfast) kunnen combineren.

Er blijft natuurlijk wel plaats voor inspecties. Alvorens een uitbater een officiële erkenning kan krijgen, moet hij eerst goedgekeurd worden door de inspectie. Er wordt ook in steekproefsgewijze controles voorzien, en in inspectie bij twijfels of na klachten. “We willen dat alle logies voldoen aan de basisnormen. Er is geen plaats voor cowboys”, aldus de Vlaams parlementsleden.

“Gelijk werk, gelijke wetten voor iedereen die geld verdient met overnachtingen”, vat Vlaams minister Weyts samen. “Dit nieuwe logiesdecreet houdt het simpel. Het is een slim ‘one size fits all’-decreet, dat meteen ook geschikt is voor boomhutten, druppeltenten, glamping, logies via onlineplatformen, en alle initiatieven uit de nieuwe deeleconomie. Iedereen speelt volgens dezelfde spelregels.”

Het nieuwe logiesdecreet, waarover ook overlegd werd met de toeristische sector, wordt komende week ingediend in het Vlaams parlement. De bedoeling is het nog voor het einde van het jaar goedgekeurd te krijgen.

Het huidige logiesdecreet dateert van 2008.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig