‘Wat gaat er vandaag gebeuren? Niets’
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (links) overlegt met zijn Slovaakse collega Peter Kazimir. Volgens Kazimir zal er vandaag ‘niets’ gebeuren. Foto: AP

De voorziene top van de leiders van alle lidstaten van de Europese Unie is geannuleerd. De ministers van Financiën en de leiders van de 19 eurozonelanden komen wel nog bijeen. Maar daar lijkt ook weinig hoop meer op een oplossing.

De ministers van Financiën, verenigd in de eurogroep, hadden hun besprekingen gisterenavond laat zonder akkoord stopgezet. Sinds 11 uur vanmorgen zitten ze opnieuw bijeen.

De verwachting is dat de eurogroep zelf geen toestemming geeft voor een nieuw leningenprogramma, maar wel een advies zal geven voor de bijeenkomst dan de leiders van de eurozone. Die moeten dan de knoop doorhakken

‘Akkoord niet mogelijk’

Bij de aankomst hielden de meeste ministers van Financiën zich wel op de vlakte. De meest negatieve mededeling kwam van de Slovaakse minister Peter Kazimir. Op de vraag wat hij vandaag verwacht was zijn antwoord duidelijk: ‘Niets. Het is niet mogelijk om vandaag tot een akkoord te komen.’ Hij voegde er wel aan toe te willen werken aan aanbevelingen voor de Europese leiders.

De rest was voorzichtiger. ‘We boeken vooruitgang, maar we zijn er nog niet’, verklaarde de Finse minister Alex Stubb. Hij zou gisteren een van de grootste dwarsliggers zijn geweest, al ontkent hij zelf de zaak te hebben geblokkeerd. In Finland dreigt de regering te vallen als er een nieuw steunpakket voor de Grieken komt.

De Cyprioot Harris Georgiades toonde zich wel optimistisch en noemde als enige een Grexit ‘definitief uitgesloten.

Geen top van alle leiders

De top met de 19 leiders van de landen van de Eurozone begint om 16 uur. ‘Deze top zal duren tot we tot een conclusie komen over Griekenland’, zo tweette Tusk. De top met alle 28 EU-leiders, voorzien voor daarna, is afgeblazen. Een reden is niet gegeven, maar mogelijk wordt gevreesd dat de vergaderingen van de eurozone-landen zullen uitlopen.

 

Marathon

De eurogroep hield gisteren een marathonzitting van 9 uur. Het kwam niet tot een akkoord. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei na afloop dat er ‘een diepgaande discussie over de Griekse voorstellen’ was geweest, zonder al te veel in detail te treden. ‘Het is nog steeds heel moeilijk, maar we werken voort. Dat is alles wat ik kan zeggen’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig