Martina Hingis na 17 jaar weer winnares op Wimbledon
Foto: EPA

Martina Hingis heeft zaterdag voor de derde keer in haar carrière het vrouwen dubbelspel gewonnen op Wimbledon. Samen met de 28-jarige Indiase Sania Mirza nam de 34-jarige Zwitserse in de finale in 2 uur en 24 minuten met 5-7, 7-6 (7/4) en 7-5 de maat van de Russinnen Ekaterina Makarova en Elena Vesnina.

Het zag er lang niet goed uit voor de eerste reekshoofden, maar in de derde set maakten ze een 2-5 achterstand ongedaan. Bij 5-5 moest de finale een kwartier worden onderbroken wegens de invallende duisternis. Nadat het dak was gesloten, speelde het kwartet onder kunstlicht voort.

Hingis, in 1997 winnares van het enkelspel, won het dubbelspel op het heilige gras in Londen eerder in 1996 en 1998. In 1996 deed ze dat met de Tsjechische Helena Sukova, twee jaar later met diens landgenote Jana Novotna. ‘Ik heb het gevoel alsof dat in een ander leven was’, verklaarde Hingis. ‘Dit overtreft al mijn verwachtingen. Normaal gezien mag je je al gelukkig prijzen als je dit toernooi één keer wint en eigenlijk ben je zelfs al bij de gelukkigen als je het gewoon mag spelen.’

Het is voor de Zwitserse de tweede grandslamtitel sinds haar comeback in juli 2013. Eerder dit jaar won ze met de Indiër Leander Paes het dubbel gemengd op het Australian Open. In totaal zit ze aan zeventien grandslamtitels: vijf in het enkelspel, tien in het dubbel en twee in het dubbel gemengd. Zondag kan daar al een achttiende titel bijkomen. Dan neemt ze het in de finale van het dubbel gemengd met Leander Paes op tegen de Oostenrijker Alexander Peya en de Hongaarse Timea Babos.

De voormalige nummer een van de wereld in het enkelspel dubbelde na haar comeback eerst met de Slovaakse Daniela Hantuchova, de Duitse Sabine Lisicki en de Italiaanse Flavia Pennetta. Sinds maart van dit jaar vormt ze een paar met Mirza. Samen wonnen ze Indian Wells, Miami en Charleston. Op de WTA-dubbelranking klommen Mirza en Higgins naar de eerste en de tweede plaats op. Die eerste plaats op de wereldranglijst van het dubbelspel bezette Hingis vroeger al met met de Russische Anna Kournikova, met wie ze een waar glamourduo vormde. De ‘Spice Girls van het tennis’ wonnen onder meer het Australian Open van 1999 en 2002 en de WTA Championships van 1999 en 2000.