Australische regering schrapt steun voor windenergie
Foto: IMAGEGLOBE

Het Australische overheidsagentschap dat instaat voor investeringen in hernieuwbare energie, heeft van eerste minister Tony Abbott het bevel gekregen om niet langer geld te steken in windenergie. De premier vindt de turbines ‘visueel afschuwelijk’.

Dat melden Australische media zondag. De Clean Energy Finance Corporation (CEFC) werd door de vorige, centrumlinkse, regering in Australië opgericht als een soort van investeringsbank. De bedoeling was om financiële steun te verlenen aan projecten voor de productie van hernieuwbare energie. Het agentschap heeft 10 miljard Australische dollar (6,7 miljard euro) ter beschikking, waarvan al zowat 300 miljoen Australische dollar werd besteed aan windmolenparken.

Maar volgens de krant The Age heeft de huidige centrumrechtse regering nu beslist om nieuwe investeringen in windenergie te verbieden.

De Australische premier Tony Abbott heeft al eerder duidelijk gemaakt dat hij geen voorstander is van de bouw van nieuwe windturbines, die hij “visueel afschuwelijk” vindt.

Abbott had ook al een nieuw onderzoek besteld waarin moet worden nagegaan of windturbines gezondheidsproblemen veroorzaken. Nochtans hadden eerdere onderzoeken al geconcludeerd dat daar geen bewijzen voor te vinden zijn.

Amper enkele dagen geleden was er in de Australische regering nog onenigheid ontstaan nadat er toestemming werd gegeven voor de aanleg van een omstreden steenkoolmijn. Minister van Landbouw Barnaby Joyce heeft die beslissing afgedaan als “belachelijk”.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig