Zeven miljoen euro voor noodzakelijke nieuwe medicijnen blijft liggen
Foto: BELGA

Farmaceutische bedrijven kunnen sinds eind 2014 een aanvraag indienen bij het Riziv om nieuwe medicijnen, voor ziektes waar nog geen behandeling voor bestaat, sneller bij de patiënt te krijgen. Maar hoewel er zeven miljoen euro klaar ligt, lijkt geen enkel bedrijf geïnteresseerd.

Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. Farmaceutische bedrijven kunnen sinds december 2014 en dossier indienen bij Riziv om versneld een tegemoetkoming te krijgen voor een innovatief medicijn. Dat kan nog voor de registratie en de veralgemeende terugbetaling van het middel geregeld is. Op die manier wil de overheid nieuwe middelen die een ernstige ziekte behandelen waarvoor nog geen ander medicijn bestaat twee jaar sneller bij de patiënt krijgen.

Maar acht maanden na de start heeft nog geen enkel bedrijf een dossier ingediend. “Blijkbaar heeft de farmaceutische industrie een afwachtende houding aangenomen”, zegt Ri De Ridder van het Riziv.

Waarom er nog geen aanvraag is ingediend, is niet helemaal duidelijk. Stefaan Fiers, woordvoerder van de koepel pharma.be, vermoedt dat de voorwaarden niet duidelijk genoeg zijn. Wel is het zo dat de vervroegde tegemoetkoming ook van het bedrijf een financiële inspanning vraagt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig