Eurogroep bereikt nog geen akkoord en gaat zondag verder
Van links naar rechts: EU-commissaris Pierre Moscovici, de Finse minister van Financiën Alexander Stubb, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en EU-commissaris Valdis Dombrovskis. Foto: Thierry Charlier/afp
Na een vergadering van negen uur hebben de negentien ministers van Financiën van de eurozone zaterdag geen akkoord bereikt. De vergadering wordt straks om 11 uur voortgezet. Vooral de Duitsers en de Finnen waren stoorzenders.

Om 15 uur zaterdagnamiddag waren de negentien ministers van Financiën van de eurozone in Brussel bijeengekomen voor de eurogroep. Ze moesten zich buigen over het besparings- en hervormingsplan dat de Griekse regering Tsipras donderdagavond laat heeft ingediend. In de nacht van vrijdag op zaterdag had de Griekse premier het voorstel nog - met de hulp van pro-Europese oppositiepartijen - door het parlement gekregen.

'We hebben een diepgaande discussie gehad over de Griekse voorstellen', stelde Dijsselbloem bij de onderbreking om middernacht. De ministers sneden volgens de Nederlander onder meer 'de kwesties van geloofwaardigheid en vertrouwen' en 'financiële problemen' aan. 'Het is nog steeds heel moeilijk, maar we werken voort. Dat is alles wat ik kan zeggen', zo luidde het summiere commentaar van Dijsselbloem. De overige ministers legden geen verklaringen af.

Als de Financiënministers straks hun fiat geven, moeten de staats- en regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten niet opdraven voor een speciale top, die voorzien is om 16 uur. Een Grexit zou dan voorlopig van de baan zijn. De onderhandelingen over een derde hulpprogramma voor de Grieken kunnen dan beginnen.

Lage verwachtingen

De instituties - IMF, ECB en Europese Commissie - waren nochtans voorzichtig positief over het voorstel. Echter, bij hun aankomst zaterdagnamiddag temperden de ministers van de eurozone al meteen de verwachtingen. Er was een tweespalt tussen de voorstanders van de harde lijn, met Duitsland op kop, en de voorstanders van een akkoord, met de Fransen als voortrekkers.

En er bleek vooral een gebrek aan vertrouwen te zijn. 'Gaan de Grieken echt doen wat ze beloven', zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.Verschillende ministers vonden het Griekse voorstel vooraf ook ontoereikend. Vooral de Duitse excellentie, Wolfgang Schäuble, was niet tevreden. 'In dit voorstel ontbreken belangrijke hervormingen. Het kan dan ook niet de basis zijn voor een nieuw hulpprogramma.'

Tijdelijke Grexit?

Schäuble en het Duits ministerie van Financiën hadden volgens verschillende bronnen een 'position paper' opgesteld. Daarin staan twee pistes: ofwel scherpen de Grieken hun voorstellen aan, ofwel volgt er een tijdelijke Grexit.Griekse (en andere) officials reageerden echter snel en stelden dat die tijdelijke Grexit niet werd besproken op de eurogroep.

Later op de avond circuleerde een plan waarbij Griekenland volgende week een aantal concrete maatregelen zou nemen, waarop er een nieuwe, finale vergadering van de eurogroep volgt. Een aantal ministers - en vooral de Fin Alexander Stubb - zou dat echter niet willen. De Ware Finnen, deel van de Finse regeringscoalitie, hebben ermee gedreigd om de regering op te blazen als Finland instemt met een nieuw hulpprogramma. Dat heeft de Finse tv-zender Yle zaterdagavond gemeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig