Gent Jazz Festival eert Bijlokesite nog beter
Bill Laswell met onder meer de Master Musicians of Jajouka. Foto: Gent Jazz

Vrijdagavond is in de Bijloke Gent Jazz Festival van start gegaan. Op een iets gestager tempo dan dat andere festival in de Gentse binnenstad, dat komende vrijdag begint. Voor deze 14de editie van Gent Jazz wordt de prachtige site van de Bijloke nog beter benut, vanaf dit jaar met een Garden Stage in de binnentuin.

‘De sfeer van de Bijloke werkt super, we maken meer dan ooit gebruik van het prachtige kader’, zegt organisator Bertrand Flamang over de herinrichting van zijn terrein. En het valt meteen op. Minder tenten en minder doeken, meer zicht op historische gebouwen en moderne architectuur én de Garden Stage op een nieuw stuk festivalterrein onder de kruinen van een hoogstamboomgaard.

‘Storende vips’

Het festival voerde voor het eerste weekend genummerde zitplaatsen in voor het hoofdpodium, op vraag van festivalgangers. ‘Wat we wilden bereiken is gelukt: wie eerst kocht was zeker van de plaats die hij wou’, aldus Flamang. Het festival kreeg ook jaarlijks kritiek over de ‘storende vips’ en deed ook daar iets aan: voor de gasten werd een mezzanine gebouwd in de hoofdtent.

De openingsavond lokt traditioneel iets minder volk dan de daarop volgende festivaldagen, maar op basis van de voorverkoop verwacht organisator Flamang een bezoekersrecord. Keenroh, vorig jaar winnaar van de wedstrijd Jong Jazztalent Gent, mocht de aftrap geven. Maar het was vooral de producer en labelbaas Bill Laswell die Gent Jazz Festival echt op gang mocht trekken. Laswell bracht de Marokkaanse percussionisten van de Master Musicians of Jajouka, met multi-instrumentalist Bachir Attar, verenigd met Laswells cultgroep Material.

Lady Gaga

Zaterdagavond staat onder meer het Charles Lloyd Quartet op het programma, voorafgegaan door onder meer door de 80-jarige pianist Abdullah Ibrahim. Het eerste festivalluik sluit zondagavond af met Tony Bennett en Lady Gaga. De 88-jarige crooner en de popster brachten vorig jaar de jazzplaat Cheek to Cheek uit. Ongeveer vierduizend liefhebbers kochten al een ticket, er zijn enkel nog enkele tientallen plaatsen beschikbaar in categorie C.

Belgen

Het tweede festivalluik loopt van 15 tot en met 18 juli. Op het programma staan dan onder meer Zaz, Rodrigo y Gabriela, Van Morrison, Gregory Porter en Nenh Cherry. Maar ook de Belgen zijn op Gent Jazz Festival goed vertegenwoordigd: Melanie de Biasio en Bony King verschijnen op het hoofdpodium, op de Garden Stage staan onder meer Flying Horseman, STUFF., Nordmann en Isolde et les Bens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in