Eén op de negen Oekraïners heeft humanitaire hulp nodig
Een Oekraïense man zit te huilen naast de kist van zijn familieleden,die sneuvelden tijdens bombardementen. (9 juli 2015) Foto: REUTERS

Het conflict in Oekraïne weegt steeds zwaarder op de burgers: vrijwel één op de negen heeft humanitaire hulp nodig, zo hebben de Verenigde Naties vrijdag in Genève gezegd.

Van de 5 miljoen Oekraïners die hulp nodig hebben, hebben zij die bij de frontlinies leven en in gebieden die gecontroleerd worden door pro-Russische separatisten, het hardst te lijden, zei Jens Laerke, woordvoerder van het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN.

Het Wereldvoedselprogramma verdrievoudigde onlangs de omvang van zijn geplande operaties in de regio. Het is nu van plan 500.000 mensen te helpen in het oosten van Oekraïne, waar regeringstroepen en separatisten een staakt-het-vuren blijven schenden.

Winter

De VN en niet-gouvernementele organisaties verschaffen ook onderkomens, medische hulp, psychologische bijstand aan kinderen en geven geld. Ondanks de verslechterende toestand hebben donorlanden slechts 35 procent van de 316 miljoen dollar gegeven die hulporganisaties vragen voor Oekraïne, zei Laerke. ‘Over enkele maanden begint het winterseizoen en zullen de noden van de meest kwetsbare mensen toenemen’, voegde hij eraan toe.

Volgens VN-schattingen hebben ongeveer 6.500 mensen het leven gelaten in het conflict sinds april 2014, terwijl 1,4 miljoen mensen ontheemd zijn in het land.