Tunesië hekelt Britse evacuatie van toeristen
Foto: AFP

Dat Londen Britse toeristen heeft opgeroepen Tunesië te verlaten na de dodelijke terreuraanslag, valt in Tunesië niet in goede aarde. De toeristische sector schade berokkenen, is 'wat de terroristen willen', hekelde Tunis. Eerste minister Habib Essid wil zijn Britse ambtgenoot David Cameron vrijdag uitleggen hoe Tunesië Britse burgers beschermt, na de schietpartij in Sousse waarbij 38 doden vielen, onder hen 30 Britten en een Belgische vrouw.

'De Britse beslissing zal repercussies hebben voor andere landen', die ook toeristen kunnen afraden Tunesië niet te bezoeken. 'Tunesië zal samenwerken in de evacuatie van Britten en zal iedereen beschermen die wil blijven', zei hij.

'Door toerisme schade toe te brengen, door buitenlanders die het land verlaten, beschadigen ze de hele sector en zetten ze zo vele mensen zonder werk en op straat', aldus Nabil Ammar, de Tunesische ambassadeur in Londen, aan de Britse openbare omroep BBC.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdagavond laat dat alle toeristen Tunesië zo snel mogelijk moeten verlaten, want volgens dat ministerie is 'een nieuwe terroristische aanval heel waarschijnlijk'. Naar verwachting zullen de komende dagen ongeveer 3.000 Britse burgers het land verlaten, zo berichtten de Britse media.

De Franse regering is niet van plan om de raadgevingen voor Franse toeristen in Tunesië aan te passen. De woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken beklemtoonde dat het huidige reisadvies het terreurrisico in Tunesië al aanstipt. Franse burgers moeten waakzaam zijn. Verschillende gebieden, aan de grens met Algerije en Libië, worden zo afgeraden.

Berlijn gaf nog geen algemene reiswaarschuwing voor Tunesië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt wel af naar bijvoorbeeld het bergachtige gebied nabij de Algerijnse grens en de Tunesische woestijn te reizen.

In België raadt Buitenlandse Zaken alle reizen naar Tunesië momenteel af.