The Pirate Bay ontsnapt aan Belgische straf
Foto: rr
De Mechelse rechtbank heeft de website The Pirate Bay, die gebruikers toelaat om illegaal muziek, films en andere zaken te downloaden, vrijgesproken.

Niet minder dan achtentwintig landen, waaronder België, hebben de rechtstreekse toegang tot The Pirate Bay geblokkeerd. Daardoor is de website zijn jarenlange koppositie als uitvalsbasis voor gratis maar compleet illegale downloads van films, muziek en spelletjes kwijtgespeeld. (Tegenwoordig staat The Pirate Bay gewoon op plaats twee.) Maar de vier Zweedse bezielers van de website strafrechtelijk aanpakken is andere koek.

De rechtbank van Mechelen sprak Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij, Peter Sunde en Carl Lundström gisteren vrij voor inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht, namaak en misbruik van elektronische communicatie. In een strafzaak moet altijd duidelijk worden afgebakend wanneer de strafbare feiten zich afspeelden waarvoor iemand voor de rechter staat.

Niet bewezen

Bij dit dossier was dat volgens het openbaar ministerie tussen september 2011 en november 2013. Maar de rechter oordeelde dat het niet was bewezen dat de vier Zweden in die periode The Pirate Bay beheerden.

‘Technisch gezien zijn wij het eens met de rechtbank’, zegt Olivier Maeterlinck, de directeur van de Belgian Entertainment Association (BEA). Die vertegenwoordigt ondernemingen die muziek, films, video’s en games produceren en distribueren en is in deze zaak burgerlijke partij.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in