Vijf Belgen op longlist ECI Literatuurprijs
Frank Albers Foto: Pol De Wilde

Op de longlist van de ECI Literatuurprijs, de vroegere AKO Literatuurprijs, staan vijf Belgen. Dat deelt de organisatie donderdag mee. Het gaat om Frank Albers met 'Caravantis', Guido van Heulendonk met 'En dan, als ik weg ben', Bart Koubaa met 'De vogels van Europa', Mark Schaevers met 'Orgelman' en Annelies Verbeke met '30 dagen'.

De jury selecteerde uit 417 ingezonden titels een longlist met 25 kandidaten. Naast onze landgenoten staan onder meer nog Jeroen Brouwers met 'Het hout', Adriaan van Dis met 'Ik kom terug' en P.F. Thomése met 'De onderwaterzwemmer' op de lijst. De boeken moesten verschenen zijn tussen 1 juli van vorig jaar en 1 juli van dit jaar.

De shortlist van zes genomineerden wordt op 25 september bekendgemaakt, de winnaar op 12 november. De ECI Literatuurprijs is goed voor een bedrag van 50.000 euro.

De jury van beroepsrecensenten bestaat dit jaar uit voorzitter Andrée van Es, Wim Brands, Karl van den Broeck, Sofie Gielis, Danielle Serdijn en Joost de Vries. Vorig jaar, toen de ECI Literatuurprijs nog AKO Literatuurprijs heette, won Stefan Hertmans met 'Oorlog en terpentijn'.