Europese Commissie: ‘MasterCard drijft kosten betaalkaarten kunstmatig op’
Archiefbeeld

MasterCard, de Amerikaanse kredietkaartverstrekker, drijft de kostprijs voor het gebruik van zijn betaalkaarten kunstmatig op. Dat stelt de Europese Commissie.

In haar strijd tegen te hoge interbancaire tarieven opende de Commissie in 2013 een onderzoek naar MasterCard. Interbancaire tarieven zijn vergoedingen die banken elkaar aanrekenen als klanten bij een handelaar niet contant, maar met een kaart betalen. Het is de bank van de handelaar die bij een transactie een vergoeding verschuldigd is aan de bank van de klant.

Volgens de Commissie belet MasterCard dat handelaars kunnen profiteren van voordeliger tarieven in het buitenland. Interbancaire vergoedingen verschillen sterk van lidstaat tot lidstaat. De hoge vergoedingen worden doorgerekend aan de handelaars zelf, die ze op hun beurt verwerken in hun prijzen, stelt de Commissie.

Ook bij transacties binnen de EU waarbij MasterCard-kaarten worden gebruikt uit andere werelddelen, schort een en ander. Volgens de Commissie wordt daar een ‘kunstmatig hoog minimumtarief’ gehanteerd.

De bevindingen van de Commissie zijn niet definitief. MasterCard heeft nu de kans om te reageren.