Meer dan 10.000 bootvluchtelingen gered door Europese zoek- en reddingsacties
Een Belgische reddingswerker van de Godetia schiet Afrikaanse vluchtelingen te hulpb (23/06/15). Foto: AP

Het dodental op de Middellandse Zee is sinds april 2015 aanzienlijk gedaald dankzij inspanningen van de Europese Unie om zoek- en reddingsacties te versterken. Tijdens de eerste maanden van dit jaar stierven er nog 1 op 16 vluchtelingen en migranten die de gevaarlijke oversteek waagden. De afgelopen twee maanden is dit cijfer gedaald tot 1 op 427. Dat schrijft Amnesty International.

In oktober vorig jaar werd beslist de Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum stop te zetten. Er werd immers gevreesd dat de actie een aanzuigeffect had: als vluchtelingen wisten dat ze gered zouden worden, zouden steeds meer van hen de oversteek wagen. In april van dit jaar echter kwamen 1.200 mensen om het leven na verschillende schipbreuken. Daarop nam de Europese Unie maatregelen en die blijken goed te werken.

Tussen 30 april en 4 mei werden meer dan 5.500 mensen in veiligheid gebracht, tussen 29 en 31 mei meer dan 5.000 mensen, op 6 juni 3.480 en op 28 juni nog eens 2.900.

Tussen 1 januari en 26 april van dit jaar kwam één op de zestien vluchtelingen om het leven. tussen 27 april en 29 juni waren dat er nog ‘slechts’ één op de 427.

De Frontex-operatie Triton, opgezet om de zuidelijke maritieme grenzen van de EU te bewaken vanaf 1 november 2014 om mensen te zoeken en redden op zee, werd verbeterd. Ook zette ons land het marineschip Godetia in, dat al verschillende vluchtelingen wist te redden. Daarnaast ontplooiden sommige EU-lidstaten hun eigen humanitaire reddingsoperaties. En er zijn de inspanningen van verschillende ngo’s of privéinitiatieven, zoals de Sea Watch, het schip van de Duitser Harald Höppner.