Vlaanderen krijgt genderpolitie
Foto: rr
Voel je je benadeeld omdat je vrouw of holebi bent? Bel de genderpolitie. De Vlaamse ombudsman Bart Weekers krijgt er een rol bij. ‘We gaan discriminatie ook onderzoeken om ze te kunnen voorkomen.’

De Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, komt binnenkort ook aan het hoofd van de genderpolitie. Die zal vanaf het najaar in actie treden tegen al wie het niet nauw neemt met het respect voor ‘geslacht, genderidentiteit of genderexpressie’.

Concreet zullen bijvoorbeeld vrouwen die onheus behandeld worden omdat ze vrouw zijn – bijvoorbeeld een ontslag wegens zwangerschap – bij de ombudsdienst kunnen aankloppen. Ook holebi’s en transgenders die discriminatie ervaren op de woon- of de arbeidsmarkt zullen op de ‘genderpolitie’ een beroep kunnen doen. Klachten kunnen via de gebruikelijke kanalen (mail, website, telefoon...) ingediend worden.

Kussende mannen

Bart Weekers kreeg voordien al klachten binnen met een genderaspect. Die belandden op zijn bureau omdat ze met zijn vaste bevoegdheden als De Lijn of onderwijs gelinkt waren. Zoals van de buschauffeur die twee kussende homomannen aan de halte voorbijreed (de chauffeur bleek het niet met opzet gedaan te hebben). Of dat van de transgender-verpleegkundige die de jongensnaam op zijn diploma wilde laten veranderen door de nieuwe meisjesnaam (geen probleem, de regelgeving liet dit toe).

Behalve klachten opvolgen wil Weekers ook aan onderzoek doen onder het motto meten is weten. ‘We gaan werken aan betere registratie van discriminatie. Het volstaat niet te noteren dat een bus twee homomannen laat staan. Je moet weten waarom dat gebeurt en proberen iets te doen aan de opleiding van de chauffeurs waardoor je het kunt voorkomen.’