‘Vlaamse straat in Parijs schiet doel voorbij’
Foto: BELGA

Het initiatief om een week lang een ‘Vlaamse straat’ te organiseren in Parijs 'schiet zijn doel voorbij' en is 'gemors met geld'. Dat zegt sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe.

In Parijs is deze week de 'Rue de Flandre' ingehuldigd. Dat is een straat in Monmartre die van 5 tot 11 juli volledig Vlaams kleurt, met onder meer een frietkot en een bierkelder. De week is een initiatief van Toerisme Vlaanderen en verschillende openbare en privépartners, en moet onze regio nog bekender maken bij de Franse toerist. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) huldigde de straat mee in.

Toerisme Vlaanderen wil met het initiatief onze regio nog meer promoten bij de Franse toerist en consument en hen 'op een opvallende en aantrekkelijke manier verleiden om een trip naar Vlaanderen te boeken'. Dat gebeurt door initiatieven rond gastronomie, design, festivals en de kust. Aan de Rue de la Flandre hangt een prijskaartje van 380.000 euro. 320.000 daarvan is gefinancierd door Toerisme Vlaanderen.

Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) heeft kritische bedenkingen bij het initiatief. 'Ik ben niet tegen toeristische promotie, maar dit schiet zijn doel voorbij. Men mikt op de Franse toeristen, maar die komen daar helemaal niet. Die zitten in de zomer helemaal niet in Monmartre.' Buitenlandse toeristen dan? 'Die moeten al behoorlijk de weg kwijt zijn eer ze per ongeluk in een achterafstraatje als de Rue Androuet komen. Ik kan mij dan ook niet van de indruk ontdoen dat prestige en de jacht op een unieke invalshoek hier heeft geprimeerd op doelmatigheid en efficiëntie', aldus Vandenberghe.

De sp.a’er heeft ook vragen bij de kostprijs. 'In totaal 380.000 euro. Terwijl men overal moet besparen en er voor de strijd tegen de radicalisering maar 400.000 euro wordt vrijgemaakt. Hier wordt gemorst met geld', aldus Vandenberghe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig