‘Schakel Flash op computer uit’

Mensen kunnen het programma Flash op hun computer voorlopig beter uitschakelen. Er is een groot lek aan het licht gekomen. Daarvoor waarschuwen Adobe, dat Flash heeft ontwikkeld, en computerbeveiliger Symantec. Flash wordt vooral gebruikt om spelletjes te spelen en filmpjes te bekijken.

Het lek kwam aan het licht na een cyberaanval vorige week op een omstreden Italiaans bedrijf, Hacking Team. Dat helpt inlichtingendiensten met internetspionage. De aanvallers brachten interne e-mails, codes, klantenlijsten en andere gegevens naar buiten. Toen onderzoekers de informatie bestudeerden, zagen ze het gat in Flash.

Dankzij het gat in de beveiliging kunnen kwaadwillenden een computer laten vastlopen. Vervolgens kunnen ze de controle helemaal overnemen. Het risico bestaat dat hackers massaal gebruikmaken van het lek voordat de makers van Flash het lek weten te dichten, aldus Symantec.

Hoe schakelt u Flash uit?

In Google Chrome: surf naar chrome://plugins en klik op 'disable' onder Adobe Flash Player.

In Mozilla Firefox: klik op het hamburgermenu-knopje rechtsboven, klik dan op 'Add-ons' en kies Plugins. Daar kunt de instellingen van Shockwave Flash aanpassen.

In Internet Explorer: bovenaan rechts klikt u op het tandwiel, kies 'manage add-ons', klik op Shockwave Flash Object en druk op de knop 'Disable'.

In Safari: open Safari en klik op het tabblad 'Safari' in de menubalk. Kies 'Voorkeuren' en dan het icoontje 'Beveiliging'. Klik op 'Beheer website instellingen' en blokkeer dan Flash.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig