Mogelijk toch Europees verbod op zendmasttaks
archiefbeeld. Foto: Marc Herremans

De zendmasttaks, die telecomoperatoren onder andere in Bergen en Antwerpen moesten betalen, is mogelijk in strijd met de Europese machtigingsrichtlijn en dus verboden. Dat heeft Nils Wahl, advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie, geoordeeld.

Tussen 2005 en 2008 voerde de provincie Antwerpen een taks in op de zendmasten die Belgacom en Mobistar daar hadden staan. De operatoren trokken naar het Europees hof van Justitie omdat ze van mening waren dat de belasting in strijd was met de Europese machtigingsrichtlijn in verband met elektronische communicatie. Het hof oordeelde vorig jaar echter dat de taks buiten die richtlijn viel omdat die over vergunningen handelt en niet over de zendmasten zelf.

Ondertussen tekende Base Company verzet aan tegen een soortgelijke belasting in Bergen. Deze keer haalde de klager de machtigingsrichtlijn aan, die gaat over de toegang tot infrastructuur in de vrijgemaakte telecommarkt.

Advocaat-generaal Nils Wahl meent nu dat zo’n belasting wel degelijk onder de machtigingsrichtlijn kan vallen. Daardoor moet de taks aan bepaalde voorwaarden moet voldoen: zo mag ze niet louter forfaitair zijn, zoals volgens Wahl wel het geval lijkt te zijn bij de belasting in Bergen. Volgens de advocaat-generaal moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de intensiteit van het gebruik van de zendmast.

Het juridisch advies, dat ook van toepassing kan zijn op gelijkaardige belastingen van andere overheden, is niet bindend, maar de analyse van de advocaat-generaal wordt wel vaak overgenomen door het Hof van Justitie. Het Hof zal waarschijnlijk binnen enkele maanden zijn definitieve arrest vellen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in