De ministers van Financiën van de eurogroep hebben Griekenland gevraagd om een nieuwe brief met 'geloofwaardige voorstellen' en 'een aanvraag voor steun uit het Europese noodfonds ESM' voor te leggen. Ze verwachten die brief vandaag of uiterlijk morgenochtend, zo heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem dinsdag aangekondigd na afloop van het beraad van de ministers.

De nieuwe Griekse minister van Financiën Euclide Tsakalotos had dinsdag geen nieuwe voorstellen of nieuw verzoek om steun meegebracht naar de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. Toch zijn alle ministers het erover eens dat de tijd nu echt dringt om een oplossing voor Griekenland te vinden.

Dijsselbloem vroeg na afloop van de eurogroep om een 'geloofwaardig' pakket. 'De bottomline is dat het een geloofwaardig pakket moet zijn met maatregelen die het land er echt bovenop brengen anders is er geen basis voor een steunprogramma.'

Als dat pakket er is, zal de eurogroep via conference call overleggen en de schuldeisers vragen het voorstel door te nemen. Afhankelijk van het oordeel van de Europese Commissie, de ECB en het IMF zullen dan al dan niet nieuwe bespreken over dat pakket worden gevoerd. 

De Finse minister van Financiën Alexander Stubb was na afloop vrij optimistisch. Hij noemde de bijeenkomst 'nuttig'.

Druk bij de Grieken

Tegen 20 juli wacht een belangrijke schuldaflossing bij de Europese Centrale Bank. Een brugfinanciering voor de korte termijn wordt evenwel niet besproken, aldus de Finse minister Alexander Stubb. Volgens Belgisch minister van Financiën Johan Van Overtveldt was de eurogroep dan weer 'geschokt' op de lege handen van de Grieken.

Neuwe Griekse voorstellen zijn cruciaal in het overleg.  'De druk ligt vooral bij de Grieken', zei Dijsselbloem vandaag voor aanvang van de eurogroep. Hij wees erop dat de situatie van de Griekse banken penibel is. 'De Griekse regering heeft er alle belang bij om zo snel mogelijk met een oplossing te komen. Zij moeten aangeven hoe ze uit de crisis willen geraken. We wachten de nieuwe voorstellen af. We zullen zien of ze geloofwaardig zijn.'

Eurotop

De verwachtingen voor de top van vanavond, wanneer de leiders van de eurozone de crisis zullen bespreken, zijn laaggespannen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet verstaan dat er vandaag geen akkoord moet verwacht worden. Morgen zal de Griekse premier Alexis Tsipras het Europees Parlement toespreken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in