Oppositie geeft Tsipras rugdekking
Premier Tsipras verlaat het presidentieel paleis waar hij een lang gesprek had met de leiders van de belangrijkste Griekse partijen. Foto: AFP

Een dag na de afwijzing van de besparings- en hervormingsvoorstellen van de schuldeisers van Griekenland hebben de politieke partijen in Athene de rangen geprobeerd te sluiten. De linkse premier Alexis Tsipras kreeg rugdekking van de voornaamste oppositiepartijen met het oog op nieuwe onderhandelingen met de schuldeisers.

'De premier gaat naar Brussel om te onderhandelen namens het hele Griekse volk', zo verklaarde minister van Defensie Panos Kammenos. Hij is leider van de Onafhankelijke Grieken (ANEL), de nationalistische partij die samen met het radicaal linkse Syriza van premier Tsipras sinds eind januari aan de macht is in Athene.

Opvallend is dat ook de oppositiepartijen New Democracy, To Potami en Pasok zich achter Tsipras scharen. Alleen de communisten (KKE) doen niet mee. Het extreemrechtse Gouden Dageraad was niet uitgenodigd op het overleg.

Het overleg tussen de partijen vond plaats op het presidentieel paleis. De partijen raakten het eens over een gemeenschappelijke benadering van de onderhandelingen over een nieuw akkoord. Er zou nu aan een gemeenschappelijke verklaring gewerkt worden.

Het akkoord moet volgens Kammenos ook 'de houdbaarheid' van de Griekse staatsschuld regelen.

Sommige waarnemers zien in het samengaan van regering en oppositie een mogelijke eerste stap in de vorming van een nieuwe Griekse regering van nationale eenheid om de crisis te beteugelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in