Winkeldief vijlde vingertoppen om identificatie te bemoeilijken
archiefbeeld Foto: ss

Het openbaar ministerie heeft voor de correctionele rechtbank van Antwerpen maandag achttien maanden cel en 600 euro boete gevorderd voor Vitali P. (40). De Oekraïner had zeven diefstallen gepleegd in verschillende Kruidvat-filialen. Bij zijn arrestatie bleek dat hij zijn vingertoppen gevijld had om identificatie te bemoeilijken.

De beklaagde werd op 6 februari 2015 op heterdaad betrapt in het Kruidvat van Kontich. Hij had twee tassen bij, die vanbinnen bekleed waren met aluminiumfolie om de beveiligingssystemen van de winkel te omzeilen. Hij had voor bijna 1.200 euro aan cosmeticaproducten proberen te verdonkeremanen.

De politie stelde vast dat zijn vingertoppen wel heel glad waren en vermoedde dat hij ze had gevijld om het afnemen van goede vingerafdrukken te bemoeilijken. Analyse van de bewakingsbeelden kon hem aan nog zes andere diefstallen linken in Kruidvat-filialen in Berlaar, Kalmthout, Heusden-Zolder en Geraardsbergen in de periode december 2014-februari 2015.

Vitali P. bekende aanvankelijk enkel de diefstal waarbij hij betrapt werd, maar gaf uiteindelijk ook de andere feiten toe. Hij verklaarde dat hij het oorlogsgebied in Oekraïne ontvlucht was. Eens in België vernam hij dat zijn moeder in het ziekenhuis lag en had hij de diefstallen gepleegd om de buit te kunnen verkopen, zodat hij haar geld kon opsturen.

Het totale nadeel voor Kruidvat bedraagt bijna 7.000 euro, een bedrag dat de winkelketen terugvordert van de beklaagde. Her vonnis wordt uitgesproken op 13 juli.