Chinese bedrijven laten beurshandel stilleggen
De Chinese beurs gaat al drie weken lang omlaag Foto: AP

De crash van de Chinese beurs zorgt voor paniek. Zowat een kwart van de bedrijven die genoteerd zijn op de beurzen van Shanghai en Shenzen heeft de handel in het eigen aandeel tijdelijk laten schrappen. Pogingen van de overheid om de koersval te stoppen halen voorlopig weinig uit.

Het persagentschap Reuters spreekt van 700 bedrijven die de handel hebben stilgelegd. Dat betekent dat tot nader order het aandeel niet verkocht kan worden. De handel zou pas hervat worden als het beursklimaat in China gestabiliseerd is. De Chinese beurstoezichthouders zijn vrij soepel in het geven van toestemming voor het schrappen in de handel, maar het aantal bedrijven dat daar nu om vraagt is meer dan dubbel zo groot als bijvoorbeeld in april.

Beurscrash

Sinds 12 juni gaan de beurzen duidelijk onderuit. De belangrijkste indices hebben al zo’n 30 procent aan waarde ingeleverd ten opzichte van die piek, die aan het einde van een 8 maanden durende stijging kwam. De terugval zorgt wereldwijd voor ongerustheid. Terwijl eerst werd aangenomen dat het om een ‘correctie’ na de sterke stijging werd gevreesd, gaan sommigen nu uit van een echte terugval die veel zwaardere gevolgen kan hebben.

Maatregelen

De Chinese overheid greep de voorbije weken al fors in. Er kwamen maatregelen om een verlaging van de rente, een vermindering van de transactiekosten op de beurzen en de beslissing om het Nationale Pensioenfonds aandelen te laten kopen. Maar dat mocht allemaal niet baten. De Chinezen bleven uit de aandelen vluchten.

Als ultiem wapen is dit weekend een fonds opgezet door 21 beurshuizen. Die kopen in totaal 17,3 miljard euro aandelen aan, met een kredietlijn van de centrale bank. De beurshuizen beloven de aandelen die ze nu aankopen voor lange tijd aan te houden.

Die laatste maatregel lijkt bij de beleggers weinig vertrouwen te wekken. De Shanghai Composite-index steeg maandag met 2,4 procent, maar de index van Shenzen ging opnieuw 2,7 procent lager.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in