Dijsselbloem: ‘Griekenland in eurozone houden blijft het doel’
Foto: Maarten Hartman

‘Dit resultaat is erg betreurenswaardig voor de toekomst van Griekenland’, zo reageert eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem op het Grieks referendum. Meer dan zestig procent heeft ‘neen’ gezegd tegen het Europese hervormingsplan. De eurogroep verwacht dat de Griekse regering tegen dinsdag nieuwe hervormingsvoorstellen op tafel legt.

‘Ik neem nota van het resultaat van het Grieks referendum’, stelt Dijsselbloem in een mededeling. Hij noemt de uitslag erg betreurenswaardig voor de Griekse toekomst.

‘Voor het herstel van de Griekse economie zijn moeilijke maatregelen en hervormingen noodzakelijk’, zegt hij. ‘We zullen nu wachten op de initiatieven van de Griekse autoriteiten.’

Het resultaat van het referendum bemoeilijkt volgens hem de onderhandelingen. ''Het brengt ons niet meteen dichter bij een oplossing. Wanneer voorstellen worden verworpen maakt dat alles alleen maar moeilijker.' Griekenland in de eurozone houden, is nog altijd het doel, zo benadrukte hij.

Schuldkwijtschelding

Dijsselbloem en zijn collega’s van de eurozone zullen de stand van zaken dinsdag bespreken voor een speciale top van de leiders van de eurozone in Brussel. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën liet weten dat een schuldkwijtschelding nog altijd niet aan de orde is. 'In het licht van de beslissing van de Griekse burgers zijn de voorwaarden voor onderhandelingen over een nieuw steunprogramma momenteel niet ingevuld', zegt een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Dijsselbloem en ook Duitsland toonden zich tijdens de onderhandelingen met Griekenland telkens onverzettelijk. Telkens weer benadrukte hij dat de Griekse regering met ‘geloofwaardige maatregelen’ moest komen. Voor het refendum verklaarde hij dat een Grieks ‘neen’ de onderhandelingspositie van de Grieken niet zou versterken.

'We kunnen niet blijven stilstaan'

De vraag is hoe de andere eurolanden reageren op de kaakslag die ze incasseerden. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt benadrukt dat de Griekse regering onder ogen moet zien dat ze een aantal hervormingen nodig heeft om de economie weer op de rails te krijgen.

'We kijken uit naar de manier waarop de Griekse regering met het referendum omgaat', zei hij in De Ochtend op Radio 1. 'Of de Griekse regering bereid is om de nodige hervormingen aan te vatten. We kunnen uiteraard niet blijven stilstaan. Als het tot een Grexit komt, dan is dat een gevolg van de beslissingen die Griekenland neemt. Dat is onveranderd gebleven.'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zullen de uitslag vanavond bespreken. Morgen om 13 uur komen de ministers van Financiën bijeen en om 18 uur volgt een eurotop.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in