'Oxi' voelbaar tot op Japanse beurs
Foto: EPA
Op de beurs van Tokio is de sterindex Nikkei maandag gesloten met een verlies van meer dan 2 procent. Dat is grotendeels toe te schrijven aan het feit dat de Grieken zich zondag in een referendum duidelijk tegen de besparingsvoorstellen van de internationale geldschieters hadden uitgesproken.

De Nikkei van 225 steraandelen, die tijdens de handel tot 2,6 procent lager dook, sloot de dag uiteindelijk af met een verlies van 2,08 procent op 20.112,12 punten. De breed samengestelde Topix-index ging 1,92 procent lager tot 1.620,36 punten.

De Japanse regering en de Japanse centrale bank lieten na het referendum weten dat ze de situatie in Griekenland van nabij volgen. "Hoewel de rechtstreekse economische en financiële banden tussen Griekenland en Japan beperkt zijn, blijven de regering en de Bank of Japan klaarstaan om eventuele ontwikkelingen in Griekenland aan te pakken", klonk het. "Stabiliteit in de eurozone is belangrijk voor de stabiele groei van de wereldeconomie."

Ook elders in Azië en in Australië sloten de beurzen met verliezen.

Euro beperkt verlies

De euro, die na het duidelijke Griekse 'nee' tegen verdere bezuinigingen in ruil voor financiële steun fors was gedaald, kan maandagochtend het verlies beperken. Bij de opening van de markten in het Verre Oosten was de Europese eenheidsmunt gezakt tot een dieptepunt 1,0970 dollar. Nadien kon de euro een deel van de verliezen echter weer goedmaken, tot een niveau van 1,1030 dollar rond 7.15 uur. Daarmee is de Europese munt terug op het niveau van vorige week maandag, de eerste handelsdag nadat de Griekse regering had aangekondigd een referendum te houden over de voorwaarden voor verdere noodsteun.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig