‘Europese noodlening mogelijk om chaos in Griekenland te vermijden’
Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz had eind juni een onderonsje met de Griekse premier Alexis Tsipras. Foto: Photo News

De Europeanen zullen de Grieken 'niet laten vallen', ook al is de uitkomst van het referendum zondag een neen. Er zou snel een noodlening aan Griekenland kunnen overgemaakt worden. Dat zegt Martin Schulz, voorzitter van het Europees parlement, zondag in de Duitse krant Welt am Sonntag.

'Met een noodlening zouden de openbare diensten kunnen blijven draaien zodat ook de hulpbehoevenden geld krijgen om te overleven', zei Schulz , die verzekerde dat er hiervoor fondsen voorzien zijn in Brussel.

'De regering in Athene heeft het land in een impasse gebracht en de mensen kunnen er niets meer, wij gaan hen helpen.' Al maakte Schultz wel duidelijk dat dergelijke hulp 'geen duurzame oplossing' biedt.

Zondag trekken de Grieken naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken voor of tegen de hervormingsvoorstellen van de Griekse schuldeisers (IMF, EU en ECB).

Sinds vorige week klinkt het vooral in de Duitse pers dat Europa humanitaire hulp moet voorzien voor Griekenland, al is daar nog niets officieel over bevestigd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in