'Na 14 uur vergaderen in de eurogroep en 17 uur tijdens de eurotop is er er een overeenkomst', sprak Jeroen Dijsselbloem maandagochtend. Er komt onder meer een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen.

'Over veel van de problemen hebben we een overeenkomst bereikt om Griekenland terug op de rails te krijgen. Nu moet het Griekse parlement snel oordelen over de verschillende problemen', aldus Dijsselbloem. De Grieken hebben naar verluidt drie dagen de tijd om het Europese akkoord door het Parlement te jagen.

Het akkoord dat maandagochtend beklonken werd, omvat en privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. In totaal wordt er de komende drie jaar 82 tot 86 miljard worden uitgetrokken voor Griekenland. Tot medio augustus zou Griekenland al 12 miljard euro nodig hebben om de meest dringende betalingen te kunnen doen. Om dat mogelijk te maken zullen de ministers van Financiën van de eurolanden zich buigen over een overbruggingskrediet.

Dat er een overeenkomst was kwam naar buiten toen premier Charles Michel omstreeks 8.45 uur tweette over een 'akkoord'. Tusk bevestigde nadien op hetzelfde medium dat er een 'unaniem akkoord is met serieuze hervormingen en financiële steun'.

 

De vraag is nu of Tsipras de overeenkomst ook in het Griekse parlement verkocht krijgt. Syriza-minister Panos Skourletis liet alvast weten niemand te zullen overtuigen om 'ja' te stemmen.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig